esoterism.ro
site de esoterism, metafizica si astrologie

 
Metafizica
Astrologie
Articole diverse
Comunicari
Consultatii
Modalitati plata
Servicii online
Oracol Sabian
Linkuri
Despre mine
English version
Angels
Astrology
Dictionnary
Energetic Healing
Legends
Lost Civilizations
Magic
Metaphysics
Mysteries
Natural Therapies
Recommendations
Religion
Sabian Oracle
Science
Secret Societies
Spiritual Beings
Spiritual Paths
Traditions
UFO and Aliens


Universul cuantic II

Universul cuantic II


REALITATEA SI SUCCESUL


Spuneam la sfarsitul articolului trecut ca fizica cuantica a demonstrat ‘dualitatea’ universului (electric-material si magnetic-energetic) si faptul ca noi traim simultan in ambele. Sa vedem concret in ce mod.


Albert Einstein a fost cel ce a revolutionat modul in care privim universul. Pana la el fizicienii foloseau modelul gravitational (cauza-efect) al lui Isaac Newton . Acesta nu reusise insa sa ofere toate explicatiile solicitate de specialisti.


Einstein a pus bazele unei noi fizici si mecanici, numita cuantica. Caracteristica principala a vechii fizici newtoniene este ca ea vedea lumea ca fiind separata de noi, ca pe ceva ce era ‘acolo’. Din pacate, acesta reprezinta inca modul in care o vad majoritatea oamenilor si astazi (intr-un fel e normal, datorita programarii genetice si culturale primite)! Desi, incet, lucrurile incep sa se schime si oamenii se‘reprogrameaza’, se aliniaza, se adapteaza treptat la lumea reala (urmand cel de-al doilea principiu fundamental al vietii) !


Noua fizica cuantica priveste universul ca pe ceva interactiv, unde totul e conectat cu tot si intr-un fel fiind ‘aici’ ! Si un alt lucru demonstrat de Einstein a fost celebra ecuatie e=mC2, in care a aratat ca masa, materia nu reprezinta decat energie ‘condensata’ sub viteza luminii. Deci ‘vidul’, sursa energiei exista la viteze supraluminice !


Realitatea cuantica este izvorul posibilitatii, potentialitatii pure, dand nastere materiei prime a corpului, mintii si universului fizic. Ea este lumea invizibila unde este proiectata si asamblata lumea vizibila. Ea se afla in interior, in propriile gene, in ADN – atat fizic cat si energetic.


Asta au demonstrat si specialistii. Primele experimente derulate de fizicieni cautau sa puna in evidenta proprietatile particulelor elementare ale vietii (la nivel mai mic decat cel atomic – subatomic). Ei au descoperit ca in functie de echipamentul de masurare folosit, particulele subatomice le apareau fie ca si particule (entitati cu volum foarte mic), fie ca si unde (ceva ce se imprastie pe o arie foarte larga in spatiu). Cele doua au caracteristici opuse una alteia (e ca si cum un elefant ar fi in acelasi timp si elefant si musca) ! E vorba de asa-numitul ‘paradox al realitatii’ (orice lucru contine in el si opusul sau). Oamenii de stiinta au determinat practic proprietatile, realitatea particulei (numita cuanta) prin interventia lor, prin alegerea echipamentului de masurare. Pana la interventia lor, cuanta exista intr-o stare potentiala (fie particula, fie unda).


La nivel subatomic materia nu exista cu certitudine, ci doar prezinta tendinta de a exista, iar evenimentele nu se desfasoara cu certitudine la momente de timp bine precizate, ci doar prezinta tendinta de a se produce, fiind probabilitati, posibilitati.


E foarte ‘ciudat’ – e ca si cum ai spune ca universul se modeleaza pe el insusi pentru a corespunde viziunii tale despre el ! In functie de ‘echipamentul de masurare’ ales (simturi sau extrasimturi) vei vedea o posibilitate : fie universul material (electric) fie universul energetic (magnetic). Ele exista amandoua – depinde pe care alegi sa il vezi ! Este un lucru pe care traditiile milenare orientale l-au afirmat dintotdeauna. Toate evenimentele sunt potentiale, virtuale pana cand sunt observate – pana li se da ‘forma’ materiala.


Realitatea este ca forma si substanta Universului sunt rezultatul gandurilor noastre – traim intr-o lume mentala. Orice lucru are o frecventa energetica de vibratie, iar noi luam acele vibratii si le dam forma si substanta (materiale) prin gandurile si simturile noastre. Fara minte si simturi totul ar fi doar energie si spatiu, vid nesfarsit. Deci mintea, simturile au rolul lor bine definit – nu trebuie sa le negam, sa incercam sa scapam de ele. Dimpotriva, sa le ‚ascutim’ pentru a le folosi mai eficient – dar in acelasi timp sa ne dezvoltam si extra-simturile pentru a percepe si celalalt univers. Din pacate, ceea ce s-a intamplat in lumea occidentala in ultimele 2.000 de ani a fost o ‘tocire’ a simturilor si o pierdere aproape totala a extrasimturilor. Nu avem de facut decat sa ni le amintim si sa le recuperam.


Daca asa functioneaza realitatea, iar stiinta ne spune ca asa este, va dati seama cum putem folosi aceste cunostinte pentru a obtine succesul ? Viata este asa cum ne-o facem singuri ; ceea ce gandim, aceea vom avea. Noi stabilim ce este realitatea (prin modul in care interpretam, gandim o situatie); si cum vrem noi sa fie, asa va fi. Toate lucrurile sunt doar posibilitati – noi decidem care din ele se va ‘activa’.


Noi hotaram daca ajungem la succes sau la esec. Succesul este o optiune – si esecul (lipsa succesului) la fel. Universului nu-i pasa; ni le ofera pe ambele. Iar noi o vom avea pe cea pe care o vrem noi (mai bine zis, pe cea pe care o atragem prin gandurile, starile, atitudinile noastre).


Aici este marea problema – ca de cele mai multe ori noi atragem esecul, nereusita in ceea ce ne propunem, datorita gandurilor, starilor, atitudinilor ‘negative’ setate in noi de catre genetic si mediu si neconstientizate inca. Tot ce avem de facut este sa ne oprim din ceea ce facem, sa ne examinam fiinta si sa o remodelam – si universul din jur se va schimba si el, pentru a corespunde asteptarilor noastre. Aceasta este o lege a fizicii cuantice, pe care o putem folosi constient !


O alta lege a fizicii cuantice pe are o putem folosi pentru a atrage succesul este cea a continuumului spatiu-timp.


Teoria relativitatii a lui Einstein a demonstrat ca spatiul nu e tridimensional iar timpul nu este o entitate fizica separata. Ele sunt intim si inseparabil corelate, formand un continuum cvadridimensional numit spatiu-timp (concept introdus acum aproape 100 ani, in 1908, de Hermann Minkovski)


Gary Zukav in “Maestrii dansatori Wu-Li” explica sugestiv acest concept . El spune ca pentru a intelege continuumul spatiu – timp putem folosi analogia cu un zid nesfarsit facut din spatiu-timp. Putem alege orice punct de pe acel zid si sa spunem ca este prezentul, orice punct din dreapta lui si sa spunem ca este trecutul si orice punct din stanga lui si vom spune ca este viitorul. Dar zidul este acolo tot timpul, in totalitatea sa. Nu conteaza ce punct de pe perete il desemnam ca fiind prezentul, pentru ca trecutul, prezentul si viitorul vor exista mereu pe acel perete de spatiu-timp. In aceasta imagine statica, continuumul spatiu-timp chiar daca nu evolueaza, pur si simplu exista. Daca am putea vedea realitatea intr-o forma cvadridimensionala am vedea ca fiecare lucru care pare sa se desfasoare acum in fata noastra odata cu trecerea timpului, exista deja in totalitate, pictat asa cum este pe tesatura spatiu-timp. Putem vedea trecutul, prezentul si viitorul dintr-o singura privire.


Daca acest lucru este real, asta inseamna ca deja exista undeva in ‘universul potentialitatilor’ atat cauza cat si consecinta modului in care traim in prezent. Prin dezvoltarea extrasimturilor le putem percepe, simti si schimba – si ne putem atrage astfel varianta de viitor cea mai profitabila, cea mai buna pentru succesul nostru dorit.


Dupa cum spuneam, fizica cuantica a observat ca lucrurile nu sunt separate unele de altele, formand un tot, un sistem ; in cadrul lui, oricând se schimba ceva într-o parte a lui, totul se schimba (asa numitul ‘efect de fluture’). Este de fapt si cea mai importanta trasatura a viziunii orientale (insasi esenta ei) : constiinta unitatii si intercorelarii tuturor lucrurilor si evenimentelor, experienta fenomenelor ca manifestari ale unei unice entitati primordiale. Toate lucrurile sunt privite ca parti interdependente si inseparabile ale intregului cosmic, ca manifestari diferite ale aceleiasi realitati ultime.


In situatii obisnuite zilnice noi nu suntem constienti de unitatea lumii, ci o percepem ca fiind fragmentata in obiecte, fenomene. Aceasta divizare ne este, fireste, utila pentru a ne rezolva problemele zilnice, dar nu reprezinta o trasatura fundamentala a realitatii. Ea este o abstractiune nascocita de intelectul nostru care discrimineza si clasifica. A crede ca aceste concepte abstracte ale noastre – obiecte, evenimente separate – sunt realitati ale naturii e o iluzie. Hinduistii, budistii spun ca aceasta iluzie (maya) vine din avidya, ignoranta produsa de mintea noastra aflata sub influenta ego-ului. Principalul scop al traditiilor mistice orientale este de a reorienta mentalul centrandu-l si redandu-i linistea prin meditatie.,


Unitatea nu este numai caracteristica centrala experientei orientale, ci si unul din cele mai importante adevaruri revelate de fizica moderna. Diversele modele ce descriu lumea subatomica exprima, in moduri diferite, aceeasi idee si anume : elementele constituente ale materiei si fenomenele in care acestea sunt implicate sunt interconectate si interdependente ; nu trebuie intelese ca entitati izolate, ci ca parti ale intregului. Mesajul unitatii lumii, a conectarii unii cu altii si cu tot ce este viu, se afla chiar in ADN-ul nostru.


Fizica moderna a confirmat astfel in mod spectaculos o alta principala idee ale misticismului oriental, si anume ca toate conceptele cu ajutorul carora descriem natura au un caracter limitat ; ele nu reprezinta caracteristici intrinseci ale naturii, asa cum ne place noua sa credem, ci doar creatii ale mentalului nostru, componente ale hartii, nu ale teritoriului (conform Programarii Neuro-Lingvistice-NLP)


Maya este iluzia prin care conceptele sunt identificate cu realitatea (harta e confundata cu teritoriul). Iluzia se afla la nivelul intelegerii noastre, in faptul de a lua drept realitate formele si structurile, obiectele si fenomenele din jur, in loc de a intelege ca ele sunt doar concepte abstracte produse de intelect. Realitatea este insa unificata.


Realitatea nu poate fi incatusata in idei si concepte. Ea se poate descoperi doar prin perceptie directa, dincolo de minte. Iar aici nu e vorba de ‘credinte filozofice orientale’, ci de o cunoastere ce tine de stiinta, de fizica cuantica. E un lucru demonstrat prima data de fizicienii Karl Pribram si David Bohm, acum cca. 30 de ani ; ei au propus atunci o noua viziune conform careia creierul nostru construieste, prin conceptele mintii, o realitate ‘concreta’ care nu exista in mod obiectiv, ci doar in mod subiectiv pentru fiecare dintre noi. Suntem 6 miliarde de oameni traind in 6 miliarde de lumi diferite – lumea mentala a fiecaruia dintre noi. Iar daca cineva nu iti intelege propria realitate, este pentru ca e prea profund implicat in realitatea sa.


Stiinta detine probe care atesta ca viata este un tot unificat, ca suntem una cu totul – un camp unificat de constiinta. John Hagelin, Michael Talbot, Gary Zukav, Rupert Sheldrake, John Wheeler, Fritjorf Capra, Stephen Hawking, Karl Pribram, David Bohm, Greg Braden, Barbara Max Hubbard, Deepak Chopra, Jean Houston – toti acestia sunt oameni de stiinta si autori ai unor remarcabile lucrari ce descriu apropierea dintre traditia orientala si fizica moderna.


Savantii au realizat, de asemenea, si un model ‘holografic’ al universului, care ne invata ca fiecare dintre noi este un ‘microcosmos’ al macrocosmosului. Daca tai in bucatele mici holograma de pe cardul de credit si dirijezi o raza laser pe una din bucatele vei vedea intreaga imagine. In acelasi mod, daca examinezi o singura fiinta umana vei gasi holograma universului. ‘Amprenta’ universului, intreaga cunoastere se afla in ADN-ul nostru.


David Simon, director medical al Centrului Chopra pentru Bunastare explica : “O holograma este o imagine tridimensionala ce provine dintr-un film bidimensional. Trasatura sa unica este ca intreaga imagine tridimensionala poate fi creata din orice bucata de film. Intregul e continut in fiecare bucatica. Tot asa, fiecare aspect al universului este continut in fiecare dintre noi. Fortele ce contin materia intregului univers se gasesc in fiecare atom al trupului. Fiecare fir de ADN duce in el intreaga istorie de evolutie a vietii. Mintea mea contine potentialul fiecarui gand ce a fost exprimat vreodata. Intelegerea acestei realitati este cheia care deschide usa vietii – intrarea spre libertate nelimitata. A trai experienta acestei realitati este baza adevaratei intelepciuni.” Si asuccesului autentic, as adauga eu.


Voi incheia cu cuvintele lui Kosta Danaos, autorul Magului din Java :
“Traim niste vremuri extraordinare. Sunt vremuri in care Orientul se intalneste cu Occidentul, atat la nivel cultural, cat si stiintific.Si exista un mod in care se poate realiza o unire completă între aceste două culturi – pur şi simplu prin crearea unei noi ştiinţe, care nu este nici orientala, nici occidentala, ci o imbinare a celor două. Vizionari curajoşi ai generaţiilor trecute au prevăzut o astfel de disciplină. Eu cred că destinul omenirii este să se uneasca in acest fel – si că o astfel de stiinta, ce combina abordarea stiintifica a Occidentului cu disciplina mistică a Orientului, se creaza chiar in zilele noastre. Aceasta poveste, in esenta, reprezinta directia viitoare, aleasa de dorinta de trezire a omenirii catre o viata mai buna si un adevar mai inalt.”


Primit pe mail
Google


Articolele si materialele de pe acest site pot fi preluate si publicate pe alte site-uri dar numai cu specificarea sursei si adaugarea unui link catre www.esoterism.ro
 

  Acasa | Metafizica | Astrologie | Consultatii cu PLATA | Servicii | Plata | Diverse | Comunicari | Linkuri | Despre mine