esoterism.ro
site de esoterism, metafizica si astrologie

 
Metafizica
Astrologie
Articole diverse
Comunicari
Consultatii
Modalitati plata
Servicii online
Oracol Sabian
Linkuri
Despre mine
English version
Angels
Astrology
Dictionnary
Energetic Healing
Legends
Lost Civilizations
Magic
Metaphysics
Mysteries
Natural Therapies
Recommendations
Religion
Sabian Oracle
Science
Secret Societies
Spiritual Beings
Spiritual Paths
Traditions
UFO and Aliens


Cartea lui Enoh

Cartea lui Enoh
Cartea lui Enoh este una dintre cele mai vechi scrieri biblice, care a fost scoasa din Biblia canonica, fiind catalogata apocrifa de catre teologi. Pana la inceputul secolului 20, nimeni nu a stiut ca exista un original al carţii. Cartea s-a pastrat in limba Ghez, limba sfanta a Crestinilor Etiopieni. Dupa aproape doua mii de ani, in care toţi au crezut-o disparuta, a aparut intr-un manuscris Etiopean. În 1823 a fost descoperit acest manuscris si a fost tradus de August Dillmann in limba Germana pe la 1853.

Cartea lui Enoh este compusa dintr-o colecţie de 5 carţi, scrise in perioade diferite si redactate de doi redactori si ei din perioade diferite. Colecţia conţine: Cartea Veghetorilor (strajerilor), Enoh 1 – 36; Cartea Pildelor, Enoh 37 – 71; Cartea Luminatorilor Ceresti, Enoch 72 – 82; Cartea Fantasmelor din Vis Enoch 83 – 90; Epistola lui Enoh, Enoch 91 – 107;108?


În urma unor indelungate controverse,cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta a fost „cartea de capatai”a lui Iisus si ca El o stia pe de rost, ceea ce explica numarul mare de pasaje pe care le cita.


Cartea Veghetorilor, Enoh 1 – 36 – include viziunea lui Enoh despre ceruri si pamant si o descriere a ingerilor cazuti, numiti “veghetori”, descriere bazata pe Geneza (Facerea) 6:1-4, in care “fiii Domnului” au facut dragoste (formulat cu menajamentul cultural, expresia a fost mai dura) cu femeile frumoase ale oamenilor. Din aceasta intalnire romantica se nasc asa zisii “Nefilim”, in traducere corecta din ebraica “giganti”, traducerea mea multiculturala “titani”. Enoh incearca un demers de disculpare fata de Dumnezeu, demers respins. Enoh este plimbat de ingeri de doua ori imprejurul pamantului (probabil in scopul de a intelege efectele acestor relatii). Textul original al cartii este in Aramaica si a fost datat de translatorul si editorul originalelor Jozef T. Milik intre 200-100 i.Hr. Fragmentele au fost descopertite in pestera Qumran no. 4 si poarta inscriptionarile de catalog 4Q201, 4QEnocha .


Cartea Pildelor, Enoh 37 – 71 – aceasta carte este de o importanta extrema studiului Crestinismului primar pentru simplul fapt ca pomeneste referinte fecvente la o persoana denumita “cel drept”, “alesul”, “unsul” (Meshiah- Mesia) si “fiul omului”. Cartea vorbeste de “judecata de-apoi” si rasturnarea situatiei – cei asupriti vor fi fericiti si asupritorii damnati. Cartea este datata in primul secol inainte de Hristos. Aici ar putea fi cateva concluzii: (1) cartea este de origine Eseniana si atunci inseamna ca esenienii au fost de fapt proto-Crestini; (2) cartea a fost scrisa de o secta evreiasca proto-crestina, alta decat Esenienii; (3) Cartea a fost scrisa cand Iisus a fost cunoscut si este de fapt un discurs Crestin, care reproduce vorbele lui Iisus; (4) este o profetie ebraica avand la baza Daniel; (5) Singurul lucru care este dificil de realizat, este ne-includerea cartii in canonul biblic crestin.


Cartea Luminatorilor Ceresti, Enoch 72 – 82 – cunoscuta si sub titlul Cartea Astronomica, contine revelatiile lui Enoh primite de la calauza lui cereasca, ingerulUriel. Ingerul Uriel ii povesteste ca anul solar este format din 364 de zile si cel lunar 354 de zile. Ambele date au fost gasite si in documentele de la Qumran, inclusiv o formula de calcul pentru calcularea lunilor ebraice lunare in luni solare. In carte se pomeneste de intrarea si iesirea soarelui si a lunii prin porti diferite (Est-Vest) si relationarea astronomica a stelelor, a vanturilor, toate considerate elemente divine pentru creerea unei ordini divine intr-o lume locuita de oameni. Si aceasta carte a fost descoperita la Qumran in numar de 4 copii, si tot in pestera no. 4, bineinteles copiile erau scrise in Aramaica. Avand in vedere ca Eseneii si dupa ei crestinii au adoptat calendarul solar si avand in vedere ca ritualul Templului din Ierusalim a fost condus dupa calendarul lunar, originea cartii este clar sectanta, probabil Eseniana sau a unei secte proto-crestine.


Cartea Fantasmelor din Vis, Enoch 83 – 90 – contine doua viziuni a unor visuri pe care le-a visat Enoh. Primul vis este legat potop; al doilea vis, numit in carte “apocalipsa animalelor”, prezinta viziunea societatii de la Adam si Eva pana in timpul Macabeilor. Viziunea prezinta personajele intruchipate in animale, cand Israel (poporul lui-) este personificat intr-o turma de oi si Dumnezeu este personificat in Pastorul. Deoarece cartea aminteste Macabeii, este clar ca a fost scrisa dupa 164 i.Hr, probabil intre 164-100 i.Hr. Si aceasta cartea fost descoperita la Qumran in cateva copii dispersate si tot in pestera no. 4. Inca odata sumedenia de motive Crestine o atribuie unei secte proto-Crestine sau Eseniana.


Epistolele lui Enoh, Enoh 91-107 – o carte in care Enoh povatuieste pe precocele Noe despre viitorul sau stra stra-nepot pe care-l prezice. Povetele sunt de ordin etic si moral si se incadreaza intr-o prezicere apocaliptica legata intr-un fel de comportamentul omenesc. Apocalipsa, numita “apocalipsa saptamanilor”, si care divizeaza istoria biblica in unitati fara sot, un fel de saptamani. Povestitorul, adica Enoh, se localizeaza in saptamana a 7-a, ramanand ca judecata finala se va petrece in saptamana a-8-a.


Fragmente din Cartea lui EnohDoi Îngeri ii apar lui Enoh


1 S-a petrecut in prima zi a lunii. Eram singur in casa si dormeam in patul meu.

2 În timpul somnului m-a cuprins o tristeţe fara de margini, facandu-ma sa plang chiar in timp ce dormeam. Nu inţelegeam ce simţeam, nici de unde venea acea suparare sau ce insemna ea, cum nu inţelegeam nici ce mi se petrecea, nici de ce plangeam.

3 Deodata au aparut in faţa mea doua siluete omenesti uriase; nu-mi amintesc sa mai fi vazut oameni asa de mari pe Pamant. Feţele lor straluceau ca Soarele, ochii lor scaparau ca niste raze arzatoare si din gura lor ieseau flacari. Cantecele si infaţisarea lor erau diferite, dar culoarea violeta parea sa predomine. Iar aripile lor erau mai stralucitoare decat aurul si mainile lor – mai albe ca zapada.

4 Ei stateau in picioare la capataiul patului meu si au inceput sa ma cheme pe nume: „Enoh, Enoh…”

5 Atunci m-am trezit din somn, putand astfel sa-i vad mai bine.

6 I-am salutat ingrozit. Pe faţa mea se citea doar frica, asa ca ei mi-au spus:

7 „Îndrazneste, Enoh, si nu-ţi fie deloc teama. Dumnezeu Cel Vesnic ne-a trimis la tine. Bucura-te, caci azi vei vizita imparaţia Sa. Dar inainte vei lasa porunci copiilor si familiei tale. Spune-le ce trebuie sa faca in lipsa ta si explica-le ca nimeni nu trebuie sa incerce sa te vada pana cand Domnul te va trimite inapoi la tine acasa.”

8 M-am grabit sa le dau ascultare. Am plecat de acasa si m-am dus la copiii mei Matusalem, Regim si Gaidad, carora le-am spus ce doreau cei doi Îngeri.

Enoh isi anunţa copiii: Copiii mei, ascultaţi: nu stiu unde ma duc, nici ce o sa se petreaca cu mine.
Pana atunci, nu va indepartaţi de Dumnezeu ca sa nu cadeţi prada neantului.
Fie ca Domnul sa va mangaie.

Şi acum, dragii mei copii, nu daţi voie nimanui sa incerce sa ma vada pana cand ma voi intoarce.
Enoh este dus de Îngeri in Primul Cer

1 [Dupa ce Enoh a terminat de vorbit, Îngerii l-au luat si l-au asezat pe aripile lor pentru a-l duce in Primul Cer, unde l-au asezat pe nori.]

2 Am privit de jur imprejurul meu, mai sus si mai departe, dar nu vedeam nimic altceva decat vazduhul.

3 Atunci Îngerii m-au dus in Primul Cer si mi-au aratat o mare nesfarsita, mai mare decat o mare pamanteasca.”[1][2SURSE

primit pe mail
Google


Articolele si materialele de pe acest site pot fi preluate si publicate pe alte site-uri dar numai cu specificarea sursei si adaugarea unui link catre www.esoterism.ro
 

  Acasa | Metafizica | Astrologie | Consultatii cu PLATA | Servicii | Plata | Diverse | Comunicari | Linkuri | Despre mine