esoterism.ro
site de esoterism, metafizica si astrologie

 
Metafizica
Astrologie
Articole diverse
Comunicari
Consultatii
Modalitati plata
Servicii online
Oracol Sabian
Linkuri
Despre mine
English version
Angels
Astrology
Dictionnary
Energetic Healing
Legends
Lost Civilizations
Magic
Metaphysics
Mysteries
Natural Therapies
Recommendations
Religion
Sabian Oracle
Science
Secret Societies
Spiritual Beings
Spiritual Paths
Traditions
UFO and Aliens


Despre Insula Pastelui

Despre Insula Pastelui


Insula Pastelui este situata la peste 3.000 km sud-vest de Insulele Galapagos si la 4.200 km departare vest de Chile, statul care si-a asimilat-o in anul 1888.


Despre statuile uriase aliniate de-a lungul tarmului a auzit toata lumea, dar putini stiu ca pe insula traiau trei rase de oameni si ca bastinasii sustin ca statuile s-au deplasat singure in locurile de unde admirau largul oceanului
Thor Heyerdahl, arheolog si antropolog norvegian, a reusit sa demonstreze ca civilizatiile stravechi puteau sa comunice intre ele in ciuda distantelor mari. Heuerdahl a efectuat vaste cercetari pe tot cuprinsul insulei, unde a ajuns cu o ambarcatiune rudimentara, devenita recunoscuta in toata lumea - Kon-Tiki.


Specialistul a observat existenta unor conexiuni intre societatea pre-incasa de la Tiahuanaco (Bolivia) si cea din Insula Pastelui. De altfel, in Peru, conqistadorii spanioli s-au confruntat cu legenda unei insule situate undeva in largul oceanului, in vest.


Primii exploratori sositi pe insula au descoperit aici trestii, cartof dulce si yuca toate originare din America de Sud. Traditia bastinasa vorbeste despre o populatie care a sosit aici din est, urechi-lungi, si o alta venita din vest, urechi-scurte.


Se stie ca in America Latina pre-incasa se practica alungirea lobului urechii. Se pare ca civilizatia urechilor-lungi a fost cotropita de cea a polinezienilor.


Insula Pastelui este o insula vulcanica si are forma triunghiulara cu laturile de circa 20 km fiecare. Fata de orice alta civilizatie sa afla la mii de kilometri distanta.


In 1772, au aparut aici primii europeni in Duminica Pastelui, de unde si denumirea insulei. Ceea ce i-a surprins in mod deosebit au fost liniile de statui uriase amplasate de-a lungul tarmului din cauza ca toate priveau inspre apele Oceanului Pacific. Bastinasii erau oameni prietenosi si au aprins focuri pentru ca strainii sa-i vada si sa acosteze.


Capitanul Roggeveen si echipajul sau de olandezi au remarcat existenta a trei rase diferite: unii inchisi la culoare, altii aveau pielea rosiatica, altii piele palida si par roscat. Unii dintre acesti bastinasi aveau loburile urechilor prelungite, cu forme ciudate, iar in lacasurile lor erau prinse niste discuri mari. Acestia pareau sa arate o anumita veneratie pentru statuile de pe tarmul insulei.


Insa, toti bastinasii aveau o manie numita in vremurile noastre cleptomanie - toti furau tot ce se putea fura, in rest erau foarte prietenosi. Interesant pentru ochii primilor exploratori a fost lipsa prezentei femeilor pe insula, iar olandezilor nu le-a ramas decat sa presupuna ca au ramas ascunse in grote subterane.


O expeditie similara pornita din Peru in 1770 a facut aceleasi constatari: populatie prietenoasa si pamantul bine lucrat. Numai ca patru ani mai tarziu, pe cand capitanul Cook a acostat pe insula, decorul s-a schimbat in totalitate. Pamantul ramasese nelucrat si a devenit sterp, iar oamenii care pana de curand nu cunosteau armele acum purtau sulite si bate din lemn. Oamenii erau demoralizati si agitati.


Imensele statui au fost intre timp rasturnate si nu pareau sa mai aibe vreun venerator. Numeroase statui neterminate au ramas abandonate in carierele de piatra. Se pare ca un razboi intre urecile-lungi si urechile-scurte a pus capat civilizatiei stravechi.


Secolul XIX a transformat insula in tinta pentru negustorii de sclavi si in 1862, in timpul unei razii peruviene, a fost decimata toata populatia.


Abia dupa ce a distrus aproape in totalitate civilizatia insulara, europenii au devenit interesati de locuitori si cultul acestora. Numerosii misionari au sosit pe insula cu scopul sa converteasca supravietuitorii raziei la crestinism, in dauna credintei intr-un zeu numit Make-Make. Acum au iesit la iveala statuile miniaturale ce erau pastrate in locuinte pentru venerare si niste tablite din lemn inscriptionate cu semne hieroglifice.


Multe dintre aceste placi au fost distruse din cauza ca erau considerate instrumente ale paganismului. Cunoscute sub numele de rongo-rongo, acestea contineau scrieri in linii alternative, de la stanga la dreapta, apoi de la dreapta la stanga, dar au ramas nedescifrate. Insularii ramasi nu aveau capacitatea sa recunoasca mesajul simbolurilor.


Cel mai mirific aspect al insulei il reprezinta si in zilele noastre uriasele statui din piatra. In numar de aproximativ 1.000, au fost numite de insulari moai si atingeau o inaltime de 4-10 metri, cu o greutate de 20-90 de tone. Capetele statuilor erau exagerat de mari in comparatie cu restul trupului si aveau urechi alungite cu barbi taioase. Unele statui purtau pe cap 'caciuli' din piatra rosiatica.


Enigmatic a ramas pentru noi modul in care insularii au reusit sa deplaseze statuile din carierele de piatra. Traditia locala spune ca statuile s-au deplasat singure, dar in urma unor investigatii s-a descoperit ca centrul de greutate al lor este deplasat inspre centru, asa ca o formatie de 10-15 oameni putea foarte usor sa le tracteze cu ajutorul unor franghii.Una dintre marile enigme ale planetei Terra o constituie statuile „oamenilor pasari” din insula Pastelui. Cum informatiile veritabile despre aceast? civilizatie, au fost sterse din cronica Akasha in proportie de 80 %, este foarte dificila obtinerea unor date, diferite de cele furnizate de arheologi.Traditia numeste Insula Pastelui - „Te – Pito – te – hema” („Buricul lumii), fiind situata la 3600 de km de coasta chiliana.In conformitate cu traditia orala, denumirea insulei de „Tara oamenilor pasari” , provine din vremuri indepartate, cand niste fiinte zburatoare ar fi aterizat pe insula si i-ar fi invatat pe bastinasii insulei cum sa faca si sa utilizeze focul in viata lor zilnica.


Adevarul despre aceste entitati este ca fac parte dintr-o rasa foarte inteligenta, care a venit pe Terra cu 1.500 de ani inainte de Christos, dintr-o constelatie aflata la peste 3.000 de ani lumina de sistemul nostru solar, si care aveau misiunea de a explora lumile ce suporta viata inteligenta, in vederea colonizarii.Prezentau un limbajul articulat, ce se deosebea net de cel al pamantenilor, si locuiau intr-o cetate fara porti, fara usi si doar cu o serie de ferestre, care sunt insiruite dupa o logica nepamanteana. Cand oamenii - pasari doreau a se deplasa in alte locuri o faceau in grup si in zbor, ieaind prin turlele din partea superioara a cetatii, pozitia edificiului fiind inaccesibila pentru oameni.


Statuile „Moai” , in numar de cateva sute, sunt taiate din roca vulcanica, ating intre 10 – 18 metri inaltime si cantaresc aproximativ 50 de tone. Materialul din care au fost sculptate statuile este tuf vulcanic (pamant devenit compact, ca urmare a inglobarii in el a unor fragmente si noduli de piatra), foarte sfaramicios si usor de cioplit. Sculptorii moderni considera ca tuful vulcanic se lucreaza mai usor decat lemnul.


De asemenea, unele statui poarta pe cap niste palarii denumite de localnici „pukao” („parul adunat in crestet”) , care au un diametru de aproximativ 2 m, inaltimea este de 2,70 m si cantaresc 10 tone. Aceste palarii adancesc si mai mult misterul transportului statuilor de la cariera vulcanica la marginea insulei, iar mai apoi aceste palarii de 10 tone au fost ridicate la inaltimea de 10-18 m. Aceasta operatiune ar fi dificil de executat chiar si in zilele noastre cu toat? tehnologia moderns de constructii.


Un alt aspect interesant legat de Insula Pastelui il constituie scrierea hieroglifica „rongo-rongo” de pe tablete de lemn.


Tabletele sunt simple bucati de scandura, carora nu li s-a dat o forma precisa, pentru a nu se pierde din suprafata. Cele doua fete au fost netezite cu pietre ascutite, care au lasat niste semne paralele, ca niste santuri.


Simbolurile, au inaltime egala, fiind dispuse in lungul acestor caneluri. Semnele fiecarui rand sunt rasturnate fata de cele care se afla dedesubt sau deasupra. Prin urmare, la sfarsitul fiecarui rand, tableta trebuie intoarsa pentru a se putea intelege randul urmator, in pozitia normala.Semnele gravate pe tabletele de lemn sunt aproape aceleasi, pe fiecare tableta.


Acestea reprezinta pasari, pesti, crustacee, plante si simple desene geometrice. Pe langa aceste semne, mai sunt prezente corpuri omenesti terminate cu motive geometrice, triunghiuri si romburi, decorate cu urechi, maini agatate de bare, cat si barbati cu atribute de animale. Aceasta lume fantastica, aflata in plina actiune ne infatiseaza scene din viata locuitorilor acestei insule sau poate impactul pe care l-a avut intalnirea cu „oamenii pasari”.Prin preajma unor statui gigantice s-au gasit niste tablite din lemn acoperite cu un fel de hieroglife speciale. Dar cea mai mare parte dintre tablite au disparut. In zilele noastre numai exista decat vreo 10, raspandite prin muzee; Pana in anii '70 nu a fost descifrata nici una dintre ele.


Poate acum, daca aflam alfabetul respectiv, le vom putea descifra.


Insula Pastelui se afla situata departe de orice continent si de orice civilizatie. Luna si stelele sunt mai apropiate pentru locuitorii insulei decat orice alt uscat. Nici un arbore nu creste pe acest sol vulcanic. Nici nu poate fi deci vorba de de a explica transportul colosilor cu ajutorul unor trunchiuri de lemn. Insula nu a putut sa hraneasca mai mult de 2000 de oameni (astazi nu mai exista decat vreo cateva sute).


De asemenea, nu se poate presupune ca intr-un trecut indepartat, insula ar fi fost aprovizionata pe cale maritima cu hrana si imbracaminte. Cine ar fi putut atiunci desprinde blocuri intregi de piatra direct din munte, ca apoi sa le prelucreze si sa le transporte, fara trunchiuri de lemn, la cativa km departare? Cine oare le-a dat forma definitiva, le-a slefuit, le-a ridicat in picioare? Si cum de le-au mai fost puse pe cap si palarii de 10 tone, a caror piatra provenea din alta cariera decat cea a statuilor?


2000 de oameni nu ar fi putut sa ciopleasca cu uneltele lor primitive, din stanca vulcanica, tare ca otelul, acesti colosi, nici macar de ar fi lucrat zi si noapte.


Toate statuile sunt dispuse de jur imprejurul insulei, doar pe tarm. In interiorul insulei nu se afla nici una. Oare statuile erau creeate pentru a fi niste repere pentru vasele care navigau prin preajma? Sau poate ei asteptau pe cineva, o a doua venire a cuiva, iar statuile erau un reper pentru acel cineva, sa stie unde sa se intoarca... Nu se stie.


Coincidentele intre Insula Pastelui si Tiahuanaco se impun de la sine. Si aici si acolo, aceiasi colosi de piatra apartinand aceluiasi stil, cu fete semete, apartinand aceluiasi stil. In 1532, cand Francisco Pizaro a incercat sa afle de la incasi amanunte cu privire la originile cetatii Tiahuanaco, ei i-au raspuns ca nici un om nu a vazut vreodata acest oras altfel decat in ruine, deoarece epoca incare a fost cladit se pierde in negura vremurilor.

Traditia numeste Insula Pastelui "Buricul Pamantului". Cum se pot explica asemenea interferente intre 2 regiuni situate la 5000 km una de cealalta?


Google


Articolele si materialele de pe acest site pot fi preluate si publicate pe alte site-uri dar numai cu specificarea sursei si adaugarea unui link catre www.esoterism.ro
 

  Acasa | Metafizica | Astrologie | Consultatii cu PLATA | Servicii | Plata | Diverse | Comunicari | Linkuri | Despre mine