esoterism.ro
site de esoterism, metafizica si astrologie

 
Metafizica
Astrologie
Articole diverse
Comunicari
Consultatii
Modalitati plata
Servicii online
Oracol Sabian
Linkuri
Despre mine
English version
Angels
Astrology
Dictionnary
Energetic Healing
Legends
Lost Civilizations
Magic
Metaphysics
Mysteries
Natural Therapies
Recommendations
Religion
Sabian Oracle
Science
Secret Societies
Spiritual Beings
Spiritual Paths
Traditions
UFO and Aliens


Osho - Calea mea, calea norilor albi

Osho - Calea mea, calea norilor albi


Meditatia Dinamica e o contradictie. Componenta dinamica presupune efort, un mare efort, efort absolut, iar meditatia presupune liniste, lipsa efortului, lipsa activitatii. Ii puteti spune o meditatie dialectica. Fiti atat de activi incat intreaga energie sa fie in miscare, nicio energie sa nu ramana statica in voi. Intreaga energie sa fie pusa in miscare, sa nu fie lasat nimic deoparte. Toate portiunile de energie inghetate se topesc, curg. Acum nu mai esti un lucru inghetat, ai devenit dinamic. Acum nu mai esti asemenea materiei, acum esti mai mult asemenea energiei. Nu mai esti material, ai devenit electric. Pune toata energia in activitate, in miscare.Cand totul se misca si ai devenit un ciclon, devino atent. Adu-ti aminte, fii constient – si in ciclonul acesta vei gasi deodata un centru care e absolut linistit. Acesta este centrul ciclonului. Acesta esti tu – tu, in divinitatea ta, ca un zeu.


Peste tot in jurul tau e activitate. Corpul tau a devenit un ciclon activ – totul se misca repede, tot mai repede. Toate portiunile inghetate s-au topit, tu curgi. Ai devenit un vulcan, foc, electricitate. Dar chiar in centru, in mijlocul intregii miscari, exista un punct imobil, punctul calm. Punctului acestuia calm nu-i dai tu nastere. El este acolo, nu trebuie sa faci nimic in privinta lui. A fost intotdeauna acolo. El e insasi fiinta ta, insasi temelia fiintei tale. Este ceea ce hindusii au numit atman, sufletul. El e acolo, dar pana cand corpul tau, pana cand existenta ta materiala nu devine activa in totalitate, nu vei fi constient de el. Printr-o activitate totala, ceea ce este total inactiv va iesi in evidenta. Activitatea iti serveste drept contrast. Ea devine tabla neagra de scris, iar pe tabla aceasta se afla punctul alb; pe o tabla neagra, punctul alb devine vizibil pentru tine.


Deci atunci cand corpul tau a devenit activ, dinamic, cand e tot o miscare, devii deodata constient de existenta unui punct nemiscat, absolut nemiscat – centrul imobil al intregii lumi aflate in miscare. La el se refera lipsa de efort. Nu trebuie depus nici un efort ca el sa existe. Nu necesita nici un efort, el se dezvaluie pur si simplu. Efort in ceea ce priveste periferia, nici un efort in ceea ce priveste centrul. Miscare la periferie, inactivitate absoluta in centru. Iar intre acestia doi...


Lucrul acesta va fi putin dificil, fiindca s-ar putea sa te identifici cu centrul pe care hindusii l-au denumit atman, sufletul. Daca te identifici cu centrul care e nemiscat, din nou ai ales unul dintre cei doi. Din nou ai ales ceva si ai respins altceva.


Orientalii au facut o descoperire foarte subtila: daca te identifici cu punctul nemiscat, nu-l vei cunoaste niciodata pe Dumnezeu; vei cunoaste sinele, dar nu-l vei cunoaste pe Dumnezeu. Si exista multe traditii, in special cea a jainistilor, care au devenit prea identificate cu sinele – drept urmare ele spun ca nu exista Dumnezeu, sinele este singurul Dumnezeu.


Hindusii care au patruns intr-adevar in adancime spun despre punctul acesta nemiscat si despre activitatea aceasta de la periferie ca fie esti si una si alta, fie nu esti niciuna. Fie esti si una si alta, fie esti niciuna – ambele situatii inseamna acelasi lucru. Acestia sunt cei doi poli. Acestia sunt cei doi poli dialectici, teza si antiteza. Acestea sunt cele doua tarmuri, iar tu te afli undeva intre ele doua – nu esti nici miscarea, nici nemiscarea. Aceasta este transcendenta ultima. Aceasta este ceea ce numesc hindusii brahman.


Efort si absenta efortului, miscare si nemiscare, activitate si inactivitate, materie si suflet – acestea sunt tarmurile. Iar intre acestea doua curge invizibilul. Acela esti tu. Tattwamasi swetketu, spun Upanisadele. Ceea ce curge intre aceste doua tarmuri, ceea ce nu poate fi vazut, ceea ce este in realitate nimic mai mult decat un echilibru subtil intre acestea doua, acela esti tu."


Osho - Calea mea, calea norilor albi
Google


Articolele si materialele de pe acest site pot fi preluate si publicate pe alte site-uri dar numai cu specificarea sursei si adaugarea unui link catre www.esoterism.ro
 

  Acasa | Metafizica | Astrologie | Consultatii cu PLATA | Servicii | Plata | Diverse | Comunicari | Linkuri | Despre mine 

 
Ce este adevarul


esoterism.ro
site de esoterism, metafizica si astrologie

 
Metafizica
Astrologie
Articole diverse
Comunicari
Consultatii
Modalitati plata
Servicii online
Oracol Sabian
Linkuri
Despre mine
English version
Angels
Astrology
Dictionnary
Energetic Healing
Legends
Lost Civilizations
Magic
Metaphysics
Mysteries
Natural Therapies
Recommendations
Religion
Sabian Oracle
Science
Secret Societies
Spiritual Beings
Spiritual Paths
Traditions
UFO and Aliens


Ce este adevarul

Ce este adevarul?


"Citeodata cind stau ,o intrebare imi vine in minte:Ce este adevarul?"


Aceasta este intrebarea cea mai importanta care poata sa-i vina cuiva in minte, dar care nu are un raspuns.Intrebarea cea mai importanta, intrebarea suprema,nu are cum sa aiba un raspuns;de asta este intrebarea suprema.Cind Pilat din Pont l-a intrebat pe Isus: Ce este adevarul? Isus ramase in tacere. Si nu numai,dar istoria spune caci in momentul in care Pilat puse intrebarea :Ce este adevarul? el nu astepta raspunsul.Parasi camera si pleca.Este foarte ciudat. Pina si Pilat se gindise ca o asemenea intrebare nu are cum sa aiba raspuns, de aia nu astepta raspunsul.


Isus ramase in tacere, pentru ca si el stia ca nu poate raspunde la o asemenea intrebare.


Dar aceste doua moduri de intelegere nu sunt egale, pentru aceste doua persoane sunt diametral opuse.


Pilat din Pont credea ca o asemnea intrebare nu poate avea raspuns pentru ca adevarul nu exista:cum ar putea raspunde?Aceasta este logica mintii, a mintii romane.


Isus ramase in tacere nu pentru ca adevarul nu exista , ci pentru ca adevarul este asa de vast incit nu poate fi definit.Adevarul este imens, enorm si nu poate fi restrins la un cuvint, sau la o explicatie lingvistica..Exista.Poti fi adevarul dar nu poti sa-l exprimi in cuvinte.


Chidvilas a formulat aceasta intrebare.Intrebarea este absolut importanta.Nu exista o intrebare mai sublima decit aceasta pentru ca nu exista o religie mai sublima decit adevarul.Trebuie inteleasa intrebarea,trebuie analizata. Analizind intrebarea,incercind sa o intelegi vei putea intui cam ce este adevarul.Eu nu voi raspunde , nu pot sa raspund.Nimeni nu poate raspunde.Dar putem patrunde in esenta ei.


Patrunzind in esenta ei, intrebarea insasi va incepe sa dispara.Cind intrebarea va disparea de tot,veti gasi raspunsul in esenta cea mai intima a inimii voastre-voi sunteti adevarul ,cum a-ti putea sa nu-l gasiti?Poate ca l-ati uitat, sau poate l-ati pierdut pe strada care va conduce spre adevar,poate ca ati uitat modul de a intra in fiinta vostra interioara,in insusi vostru adevar.


Adevarul nu este o ipoteza,nu este o dogma.Adevarul nu este hindu ,nici crestin,nici musulman.Adevarul nu este al meu si nici a vostru.Adevarul nu apartine nimanui ci toti apartin adevarului.Adevarul inseamna ceea ce este: acesta este sensul exact al cuvintului.Deriva din radacina latina vera. Vera inseamna : ceea ce este.In engleza sunt citeva cuvinte care deriva de la radacina latina vera:was,were-deriva din vera.In germana, war-deriva din vera.Vera inseamna: ceea ce este, fara interpretare.Cind intra in scena interpretarea,atunci ceea ce ajungi sa cunosti este realitatea si nu adevarul. Aceasta este diferenta intre realitate si adevar.


De asta in momentul in care raspunzi intrebarii:”Ce este adevarul?” raspunsul tau devine o realitate si nu mai este adevarul.Este analizata prin interpretare ,iar mintea ta ii da diferite culori.Iar realitatile sunt atit de multe pe cit sunt mintile.Sunt multe realitati,adevarul este unul si-l cunosti cind mintea este absenta.Este mintea cea care va separa de mine ,de ceilalti,de existenta.Daca va uitati la lucruri prin minte ,mintea va da o fotografie a adevarului.Si numai o fotografie din ceea ce este.


Si in mod natural fotografia depinde de aparatul de fotografiat, de filmul utilizat,de solventii chimici,de modalitatile de developare, de modalitatile de tiparire, de fotograf.O mie si una de lucruri intra in joc:devine realitate.Pina si cuvintul realitate este frumos de inteles:deriva din radacina latina res care inseamna: lucru sau lucruri.Adevarul nu este un lucru.Dar dupa ce mintea l-a preluat,l-a interpretat,l-a definit,l-a delimitat,adevarul devine un lucru.


In momentul in care un barbat se indragosteste de o femeie, exista un anumit adevar-daca este indragostit intr-un mod total inconstient,daca nu l-a in vreun fel prelucrat acest adevar,daca nu a fost a actiune a sa, o realizare a sa ,daca nici nu s-a gindit inainte.Deodata unul vede o femeie o priveste in ochi si ceva se aprinde.El nu este cel care reactioneaza, eul sau nu este implicat,cel putin nu la inceput, cind dragostea este inca virgina.In acel moment este adevarul si nu este nici o interpretare.Iata de ce dragostea este nedefinibila.Curind intra in joc mintea,incepe sa manevreze lucrurile si sa-l posede.


El incepe sa se gindeasca la ea considerind-o iubita lui,incepe sa se gindeasca la cum sa se insoare cu ea,incepe sa se gindeasca la ea ca la femeia lui.


Deci acestea sunt lucruri reale:iubita,femeia-acestea sunt lucruri .Acum adevarul nu mai,este s-a retras inapoi.Acum lucrurile devin mai importante.Ceea ce se poate defini este mult mai sigur,nedefinitul este insigur,incert.


In acest fel se incepe a ucide ,a invenina adevarul.Mai devreme sau mai tirziu va fi o sotie si un sot:doua realitati.Dar frumosul s-a dus,bucuria a disparut,luna de miere s-a terminat.Luna de miere s-a terminat exact in momentul in care adevarul devine realitate,cind dragostea a devenit o relatie,un raport.Luna de miere este asa de scurta,din pacate –si nu ma refer la luna de miere care urmeaza casatoriei.Luna de miere este asa de scurta.Poate a durat numai o clipa,dar puritatea ei,puritatea ei cristalina,divinitatea ei,fiinta ei transcedentala-apartin eternitatii ,nu timpului.


Puritatea ei nu face parte din lucrurile lumesti,este precum o raza de lumina care intra intr-o gaura neagra.


Provine din transcendenta.A defini divina dragoste este absolut necorespunzator,pentru ca dragostea este adevarul. In viata normala dragostea este situatia cea mai apropiata de adevar.


Chidvilas intreaba:”Ce este adevarul?”Intrebarea trebuie sa dispara ,numai atunci vei sti.


Daca intrebi:”Ce este adevarul?”ce intrebi?Daca eu as spune A este adevarul,B este adevarul,ar fi un raspuns?Daca eu as raspunde este adevarul,atunci in mod sigur ca A nu este adevarul,este altceva ce eu folosesc drept sinonim pentru adevar.


As putea spune “adevarul este adevar”,dar ar fi fara nici un semnificat,nu ar rezolva nimic.

Daca ar fi exact egal, daca “A este adevarul” ar insemna ca adevarul este adevarul.Daca A este diferit de adevar ,nu este exact adevarul ,atunci as sustine falsul.Deci a spune ca “A este adevarul“ ar fi numai aproximativ.


Tine minte ca nu poate fi ceva aproximativ adevarului.Sau este adevarul sau nu este.De asta nu pot spune “A este adeavarul”.Nu pot spune :”Dumnezeu este adevarul”,pentru ca daca Dumnezeu este adevarul ar exact acelasi lucru-adevarul este adevar.In acest caz nu spun nimic.Daca Dumnezeu este diferit adevarului,atunci as spune ceva,dar ceva eronat.In acest caz Dumnezeu este diferit adevarului,atunci cum poate fi adevarul?


Daca as spune ca este aproximativ ca adevarul ,lingvistic ar fi foarte bine,dar nu ar fi corect.Aproximativ inseamna ca este o minciuna,ceva fals.Altfel de ce nu este adevarul suta la suta?Daca este adevarul 99%,contine ceva care nu este adevar.Adevar si minciuna nu pot sta impreuna-exact cum lumina si intunericul nu pot sta impreuna-pentru ca intunericul nu este altceva decit absenta luminii.Absenta si prezenta nu pot sta impreuna,adevar si minciuna nu pot coexista. Minciuna nu este altceva decit absenta adevarului.De asta nici un raspuns nu este posibil,de asta Isus ramase in tacere.


Dar daca observi cu intelegere profunda,daca te uiti la tacerea lui Isus,ai raspunsul.Isus spune:”Stai in tacere cum stau eu si vei stii”,dar n-o spune in cuvinte.


Este un gest care se aseamana mult cu filozofia Zen .In acel moment in care Isus ramase in tacere , el era foarte aproape de ceea ce este atitudinea Zen,de ceea ce este atitudinea budista.In acel moment El era un Buda.


Buda nu raspunse niciodata la asemenea intrebari.El facuse un tabel cu 11 intrebari si,in fiecare din locurile pe unde mergeau,discipolii sai umblau si anuntau in mod public:”Nu puneti lui Buda nici o intrebare din acestea 11”-intrebari care sunt fundamentale,intrebari care sunt intradevar semnificative. Puteau sa intrebe orice alt lucru Buda ,era tot timpul pregatit sa raspunda.”Dar nu intrebati ceea ce este fundamental pentru ca ceeea ce este fundamental se poate numai experimenta”. Iar adevarul este fundamental prin excelenta,esenta insasi a existentei este adevarul.


Patrunde in profunzimea intrebarii.Intrebarea ,este importanta sa plece din inima ta:”Ce este adevarul?”-izvoraste in sinele tau o dorinta de a afla ce este adevarul.Nu alunga aceasta dorinta,patrunde in esenta ei. Chidvilas,daca ti se intimpla din nou inchide ochii,patrunde in intrebare.Lasa intrebarea sa se focalizeze la maxim - "Ce este adevarul?" Lasa sa izvorasca in tine o mare concentrare . Uita de restul, ca si cum viata ta intreaga ar depinde de aceasta intrebare :”Ce este adevarul?" Las-o sa devina o chestiune de viata si de moarte .Si nu incerca sa raspunzi , pentru ca tu nu cunosti raspunsul.

Google


Articolele si materialele de pe acest site pot fi preluate si publicate pe alte site-uri dar numai cu specificarea sursei si adaugarea unui link catre www.esoterism.ro
 

  Acasa | Metafizica | Astrologie | Consultatii cu PLATA | Servicii | Plata | Diverse | Comunicari | Linkuri | Despre mine