esoterism.ro
site de esoterism, metafizica si astrologie

 
Metafizica
Astrologie
Articole diverse
Comunicari
Consultatii
Modalitati plata
Servicii online
Oracol Sabian
Linkuri
Despre mine
English version
Angels
Astrology
Dictionnary
Energetic Healing
Legends
Lost Civilizations
Magic
Metaphysics
Mysteries
Natural Therapies
Recommendations
Religion
Sabian Oracle
Science
Secret Societies
Spiritual Beings
Spiritual Paths
Traditions
UFO and Aliens


QUIJA - Despre o metoda de divinatie

QUIJA - Despre o metoda de divinatie si dedesubturile acesteiaDegetele dumneavoastra ating usor, cu virfurile, marginea placutei de plastic


Prietenul face acelasi lucru pe marginea opusa. In mod constient miscati placuta in cercuri, pe suprafata mesei, pentru a-i face incalzirea. Apoi puneti ce intrebare doriti. La inceput nu veti primi nici un raspuns. Apoi, incet-incet placuta incepe sa se miste, aparent singura -  nu dumneavoastra sinteti cel care incercati s-o miscati. Alunecind de la o litera la alta, placuta scrie raspunsul. Si se pare ca se potriveste. Se pun mai multe intrebari, si din ce in ce mai rapid Quija va raspunde, litera cu litera. Se pare ca are un inteles. Uneori un inteles obscur.


Ce se afla in spatele QuijaCe se afla in spatele Quija? Cum functioneaza? Este, dupa cum sugereaza producatorul, un joc nevinovat? Sau exista ceva... sinistru in asta? Intr-un sondaj recent, 65 la suta credeau ca masa Quija este un instrument periculos. In timp ce o mare parte din cei interogati (41 la suta) credeau ca masa a fost controlata de subconstientul celui care o folosea, 37 la suta au crezut ca este controlata de spirite, iar 14 la suta se temeau ca aceasta se afla sub influenta unor spirite demonice.Quija dateaza de la sfirsitul secolului XIXDupa cite cunoastem, masa Quija dateaza inca de la sfirsitul secolului XIX, cind era un joc de salon foarte popular, practicat de cercurile spiritiste inalte. De-a lungul anilor, multi producatori au comercializat mese Quija si alte mese care vorbesc. In prezent, pe linga obisnuita masa Quija comercializata de fratii Parker (acum facind parte din Hasbro), exista in jur de opt tipuri diferite de mese care vorbesc si care toate functioneaza cam in acelasi mod - cu ambele miini asezate pe o placuta de lemn care indica unele cuvinte, orientindu-se spre acestea, sau scrie raspunsuri la intrebarile puse.Lumea crede ca spiritele sint cele care fac ca placuta sa vorbescaDe ce prea multa lume crede ca spiritele sint cele care fac ca placuta din plastic Quija sa se miste? Mai intii, pentru ca nu pot intelege cum subconstientul lor ar putea face aceasta. Apoi, Quija insasi le confirma adesea ca asa este. Nu este ceva neobisnuit ca utilizatorii sa intrebe in timpul unei sedinte Cine controleaza aceasta masa? Si foarte des Quija ii va rasplati rostind un nume necunoscut pentru ei. Alte cercetari indica uneori ca spiritele care stapinesc masa sint ale celor care au murit recent sau alte asemenea drame si pot transmite mesaje criptice si chiar avertizeaza pe cei care folosesc masa. Totusi, utilizatorii iau prea des in serios aceste mesaje, negindindu-se niciodata ca ele ar putea veni chiar din imaginatia proprie.Teoria automatismelor si teoria spiritista


Asadar cum ramine? Controlam sau nu masa Quija? The Museum of Talking Boards prezinta cele doua teorii majore asupra principiului meselor Quija - teoria automatismelor si teoria spiritista.Ce spune teoria automatismelor


Termenul clinic este raspuns ideomotor. Este posibil sa nu stiti ca dumneavoastra insiva miscati indicatorul de mesaje, dar chiar asa este. Este la fel ca scrierea automata, cunoscuta si ea ca automatism, un fenomen binecunoscut. Medium-urile din anii trecuti tineau in mina si nu erau atenti in timp ce scriau cu rivna. Unii au crezut ca aceste mesaje scrise vin de la spirite. Altii au simtit ca mesajele vin de la un medium inteligent. In orice caz, majoritatea partizanilor teoriei automatismului accepta ca este foarte posibil sa miscati planseta inconstient. Ei sustin ca masa Quija deschide un fel de scurtatura intre constient si inconstient. Automatismul colectiv intervine cind masa este solicitata de mai multe persoane.


Efectul ideomotor se refera la comportamentul motor involuntar si inconstient. Termenul actiune ideomotoare a fost initiat de William Carpenter in 1882 in explicatiile date pentru miscarea baghetelor si pendulelor de catre un magician, si a meselor de catre medium-uri. Miscarea indicatoarelor pe mesele Quija se datoreaza si ea efectului ideomotor.Carpenter sustinea ca miscarea musculara poate fi initiata in minte independent de vointa sau de emotiile noastre. Se poate sa nu fim constienti de asta, dar alte persoane sau observatiile noastre pot sugera ceva in mintea noastra. Aceste sugestii pot influenta mintea, dupa cum pot afecta si comportamentul nostru motor. Ceea ce este totusi pur fiziologic pentru unii pare sa fie paranormal. Ce spune teoria spiritistaEvident, mesajele Quija vin de la forte aflate in afara controlului nostru. Contactati sau canalizati aceste entitati prin intermediul mesei. Sint spirite fara forma fizica, stafii sau alte fiinte eterice care au un scop in contactarea celor vii. Multi sustinatori ai teoriei spiritiste cred ca nu este nici un pericol in a contacta tarimul celalalt deoarece spriritele sint in principal benigne si au informatii importante de comunicat. Citiva din acesti sustinatori vor urma ritualuri de curatare elaborata inainte de a utiliza masa, de teama sa nu dea peste o un spirit respingator. Alti partizani ai teoriei spiritiste cred ca nimeni n-ar trebui sa foloseasca vreodata masa Quija. Forte malefice pot sa se pretinda binevoitoare si sa provoace efecte emotionale nedorite, chiar moartea celui care foloseste masa. Ei aduc ca dovezi nenumaratele cazuri de posedare a spiritului inregistrate de experti in stiinte oculte si satanism.


Intr-adevar, exista multe istorii cu iz de anecdota despre intimplari ciudate si fenomene paranormale care au avut loc in timpul, uneori chiar imediat dupa sedintele de spiritism Quija. Si toate acestea au determinat avertismentele cu privire la faptul ca masa Quija nu este deloc o joaca, ci un lucru periculos. Cercetatorul Dale Kaczmarek, de la Societatea pentru Cercetarea Stafiilor, spune in articolul sau intitulat Quija nu este un joc: Masa in sine nu constituie un pericol, dar forma de comunicare pe care o incercati este de multe ori periculoasa.


Cel mai adesea spriritele contactate prin intermediul Quija sint cele care stau in planul astral inferior. Aceste spirite sint deseori foarte neclare si se poate sa fi murit brusc sau violent; crima, sinucidere etc. Asadar, in jurul celor care folosesc masa se creeaza multe conditii negative, violente, potential periculoase. De multe ori mai multe spirite incearca sa apara in acelasi timp, dar pericolul real il constituie momentul in care solicitati o dovada fizica a existentei lor! Ati putea spune Daca esti cu adevarat un spirit, atunci stinge lumina asta sau misca acest obiect! Ceea ce ati facut este simplu: ati deschis o poarta si le-ati permis sa intre in lumea fizica si deci multe probleme se pot ivi in continuare, si adesea chiar asa va fi.Sedinta de spiritism cu paharul care se misca ofera citeva sugestii despre modul in care functioneaza QuijaAr putea fi vorba de autosugestieAutosugestia exista acolo unde participantii controleaza in mod inconstient miscarea paharului sau indicatorului. Ceva, posibil combinatia micilor spasme musculare intimplatoare ale participantilor, indreapta paharul intr-o directie oarecare. Ne-am astepta ca aceasta miscare aleatoare sa conduca la o distribuire oarecare a literelor care pare, pentru cei mai multi, o limba pasareasca. Totusi, cu toata bunavointa, este posibil sa existe o scriere din partea celor care se afla acolo. Participantii incep sa ghiceasca in subconstient si literele ies la iveala de obicei in mod ordonat.Un alt raspuns - autoiluzionareaAutoiluzionarea/amagirea exista acolo unde convingerea participantilor ii face sa controleze in mod inconstient miscarea paharului sau indicatorului. Un fel de inselaciune neintentionata. Se aseamana foarte mult cu autosugestia, numai ca unul sau mai multi participanti controleaza in realitate miscarea paharului, chiar daca o fac inconstient. Ei aud intrebarea, stiu ce trebuie scris si degetele lor imping sau trag inconstient paharul in directia literei dorite.Telekinezia ar fi o alta posibilitate


Daca telekinezia (sau capacitatea psihokinetica) exista, atunci exista si posibilitatea ca intr-o sedinta de spiritism raspunsurile la intrebari sa fie date chiar de cei care le-au pus. Participantul care cunoaste raspunsul controleaza si miscarea paharului sau indicatorului. Controlul miscarii este probabil inconstient, asadar mecanismul este mai aproape de autoiluzionare decit de inselaciune.Telepatia poate sa produca miscareaDaca exista telepatie, este iarasi posibil ca intr-o sedinta de spiritism raspunsurile sa fie date de cei care au pus intrebarile. Raspunsurile sint transmise si intregul grup le afla apoi inconstient si toti sint siguri ca s-a dat raspunsul corect.Se propun anumite ritualuriUnii iau atit de mult in serios Quija, incit propun anumite ritualuri ce trebuie indeplinite inainte de sedinta de spiritism, pentru a curata masa. Quija Tips for a Smooth Session (Sugestii pentru o sedinta Quija linistita si fara incidente) sugereaza sa se aprinda luminari albe si sa fim foarte, foarte atenti cind folosim masa pe vreme rea.


Linda Johnson, in "Using a Quija Board "(Folosirea mesei Quija), crede ca aceasta este o forma de canalizare, avertizindu-ne: Nu alegeti un loc unde banuiti ca sint adunate entitati subpamintene: cimitire, case bintuite, locuri unde s-au intimplat tragedii. Alegeti un loc in care va simtiti bine - are vibratiile necesare, un camin unde locuiesc oameni iubitori sau o camera destinata studiului sau meditatiei.


Incepeti cu o meditatie in care va concentrati pe curatarea propriului corp, pe aura si pe ceacre, cu vizualizarea ploii de argint; umpleti-va corpul de lumina alba si invocati ingerii pazitori sa va apere si rugati-i sa lase sa vina numai informatiile si entitatile benefice pentru dumneavostra."Quija, Using It Without Harm" (Quija - folosirea ei fara nici un pericol) precizeaza: Quija poate fi un instrument util pentru crearea de medium (contact intre spirite), dar si pentru a patrunde in subconstientul utilizatorilor.


Se crede ca stim mai multe decit ne dam seama si adesea raspunsurile exista in noi.


Tradus din revista

Google


Articolele si materialele de pe acest site pot fi preluate si publicate pe alte site-uri dar numai cu specificarea sursei si adaugarea unui link catre www.esoterism.ro
 

  Acasa | Metafizica | Astrologie | Consultatii cu PLATA | Servicii | Plata | Diverse | Comunicari | Linkuri | Despre mine