esoterism.ro
site de esoterism, metafizica si astrologie

 
Metafizica
Astrologie
Articole diverse
Comunicari
Consultatii
Modalitati plata
Servicii online
Oracol Sabian
Linkuri
Despre mine
English version
Angels
Astrology
Dictionnary
Energetic Healing
Legends
Lost Civilizations
Magic
Metaphysics
Mysteries
Natural Therapies
Recommendations
Religion
Sabian Oracle
Science
Secret Societies
Spiritual Beings
Spiritual Paths
Traditions
UFO and Aliens


Romanul care a descoperit misteriorul manuscris de la 1400

Romanul care a descoperit misteriorul manuscris de la 1400DISPARITIE


Dimitrie-Doru Todericiu, alias Pierre Carnac pentru marile edituri francezeDupa ce a plecat din Romania a fost cautat de agenti ai CIA doritori sa afle secretele misteriosului manuscris de la Sibiu din 1400-1529 care continea planurile de constructie ale unei rachete moderne. A fost trecut pe lista neagra de Nicolae Ceausescu, iar volumul sau a fost ars de comunisti. A publicat sub pseudonimul Pierre Carnac in marile edituri franceze.


Dimitrie-Doru Todericiu s-a stins in Saint Langis, in frumoasa Normandie, la virsta de 89 de ani. Doctor in istorie al Universitatii Paris IV, Doctor de Stat in Litere si stiinte Sociale Sorbona 1985, absolvent al Ecole de Hautes Etudes din Paris, inginer diplomat al scolii Politehnice din Bucuresti sunt doar citeva repere din biografia unuia din cei mai importanti romani ai secolului trecut, din pacate destul de putin cunoscut in tara sa natala.


Dimitrie-Doru Todericiu a fost cercetator stintific la celebrul centru parizian CNRS, profesor universitar al prestigioaselor universitati de la Sorbona si Geneva. A fost membru al Comitetului Lavoisier al Academiei de stiinte din Paris si al Academiei din Florenta. Dimitrie Doru Todericiu s-a nascut la Piatra Neamt in 19 iulie 1921 si a parasit Romania in 1970, stabilindu-se in Franta.


MISTERIOASA RACHETA.


Primavara lui 1962. La Sibiu ajunge Doru-Dimitrie Todericiu, pentru a studia un manucris aflat la Arhivele Statului si pe care cercetatorii nu apucasera pina atunci sa il cerceteze in amanunt si ca atare nici nu banuiau ce descoperire epocala se afla in acesta.


Era vorba de notitele lui Conrad Hass, un guard austriac care traia in aceea epoca la Sibiu si care a condus si Arsenalul din oras. Manuscrisul de la Sibiu, indexat sub titulatura Varia II 374, era de secole in arhiva, catalogat drept manuscris ce contine probleme de pirotehnie si balistica-artilerie.


Planurile rachetei de la Sibiu sint considerate de specialisti ca fiind baza crearii rachetei moderne in trei trepte. Dupa 38 de ani, manuscrisul a fost reeditat anul trecut la Sibiu, eveniment anuntat in premiera de Jurnalul National.


Soarta editiei din 1969 a lucrarii despre manuscrisul lui Conrad Haas a fost insa tragica. in 1970, Doru Todericiu a ales libertatea, fugind in Franta. Ca atare, volumul sau a fost retras rapid de pe piata si distrus. in 2002, volumul a fost reeditat intr-o editie bibliofila in 15 exemplarePovestea descoperirii manuscrisului de la SibiuFragmente din singurul interviu pe care l-a acordat profesorul Todericiu.


--Cind ati ajuns la Sibiu si ce ati gasit acolo?


--in primavara anului 1962. Primit cu amabilitate de directorul Arhivelor Statului, consult lista de lucrari manuscrise disponibile. Profit de ocazie ca sa vad manuscrisul "pirotehnicianului Haas". Singur manuscrisul Varia II 374 parea sa prezinte importanta.


--Cum arata?


--Un coligat, legat in piele, dupa moda epocii. Trei manuscrise deosebite, intr-un volum gros. Trei autori succesivi si o singura tema. Pe cel dintai il chema Hans (responsabil de primele 36 de file ale Manuscrisului) si se tragea din spita Haasenweinilor (fiind de loc din Haasenluff, Bavaria), filele 37-110 ni-l infatiseaza pe cel de-al doilea autor. Va ramine probabil un anonim sibian. Partea lui de manuscris se intinde, cronologic vorbind, peste urmatoarea suta de ani, pina in 1529. Doar ultima parte din Varia II 374 cuprinde caligrafia lui Conrad Haas.--Despre ce scria Hass?--Ma revad, in 1963, acum mai bine de 40 de ani, la Sibiu in depozitul Arhivelor sibiene… Parcurg cu atentie manuscrisul lui Haas – fila cu fila. La fila 201 lucrurile se complica... Desene de necrezut, atit ca mod de executie tehnica si ca subiect, cit si prin faptul ca – la fel ca toate desenele din manuscris – sint datate si marcate cu initialele in majuscule ale autorului lor, un C si un H. (Conrad Haas).


Nu le-a bagat nimeni in seama...
incercam sa inteleg de ce nu se acordase inainte importanta manuscrisului. Ma gaseam in fata celor mai vechi imagini cunoscute pina in prezent ale unor rachete multiple cu mai multe trepte de aprindere succesiva, ele proveneau din anul 1529.--Ce ati facut apoi?


--M-am adresat astfel directorului Arhivelor locale. Acesta a fost de acord cu studiul aprofundat al manuscrisului. Pentru a-i ajuta pe cei interesati, incluzindu-i aici si pe autointitulatii "Sibieni pacifisti", sa afle cum am ajuns sa fotografiez manuscrisul, doresc sa amintesc ca acest demers s-a bazat pe aprobarea Directiei Generale a Arhivelor Statului nr. 1515 din 26.02.1964. O zi mai tirziu, in camera mea de hotel sibian, pe o tava de plastic negru pusa cu fata in jos, in mijlocul triunghiului limitat de picioarele de metal ale trepiedului aparatului de fotografiat, centrat sub obiectivul acestuia, manuscrisul Varia II 374 se oferea posteritatii…


Encyclopaedia Britannica a evocat meritele lui Todericiu--Meritele privind descoperirea volumului va apartin...


--in ceea ce priveste relevarea continutului real, a importantei pentru istoria stiintei si tehnicii, cercetarea si stabilirea aspectelor necunoscute a fiecareia dintre cele trei parti ale manuscrisului sibian, acest merit imi apartine. Encyclopaedia Britannica, editia din 1971, vol. 19, pag. 404 arata ca "in 1963, un om de stiinta roman, D. Todericiu, a scos la lumina un manuscris a lui Conrad Haas, ofiter de artilerie si sef al Arsenalului de la Sibiu, Romania, (...)".


--in 1969 ati publicat un studiu privind descoperirea...--Toate cercetarile s-au concretizat in lucrarea "Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569)", publicata in 1969 la Editura Academiei din Bucuresti – o lucrare voluminoasa, reprezentind o editie completa a pretiosului manuscris Varia II 374. Soarta editiei din 1969 a lucrarii despre manuscrisul lui Conrad Haas a fost insa tragica. Lipsit de posibilitatea de a se razbuna pentru parasirea Romaniei socialiste in 1970, regimul de atunci de la Bucuresti a reactionat in mod grotesc... s-a razbunat pe Conrad Haas.


in toamna lui 1970, cartea despre racheta era retrasa de pe piata, iar stocul existent, distrus din ordinul autoritatilor.


Ma aflam deja in Franta, la Paris, unde imi incepeam noua mea activitate ca specialist in domeniul stiintei si tehnicii, in cadrul Centrului National francez de Cercetari Stiintifice (C.N.R.S.). Cea de-a doua perioada de tacere impusa lui Conrad Haas a luat sfirsit in mod oficial abia in iulie 2002, o data cu aparitia editiei bibliofile in 15 exemplare a cartii din 1969, editie datorata prestigiosului grafician si profesor universitar Mircia Dumitrescu, cat si fiului meu. "Dictionarul cronologic al stiintei si tehnicii universale", aparut in 1979 in Romania, postdateaza, intre alte erori, in mod intolerabil o importanta parte din creatia lui Haas cu peste un sfert de secol, plasind-o in 1555. in mod bizar insa, Haas a reusit sa apara in Romania socialista a anului 1989 chiar si pe un timbru de 50 bani.Mason si autor de succes


Doru Todericiu a publicat in Romania 32 de carti in domeniul chimiei, geografiei, istoriei stiintei si tehnicii, istoriei civilizatiei precum si lucrari cu caracter enciclopedic general.


in 1969, Editura Academiei Romane a publicat volumul "Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu. 1400-1529", lucrare de importanta stiintifica majora, la care se face referire in Enciclopedia Britanica cit si in lucrarile unor nume ilustre precum Wernher von Braun si Hermann Oberth.


in exil la Paris, Dimitrie-Doru Todericiu a publicat sub pseudonimul Pierre Carnac 18 carti in cunoscute edituri franceze precum Robert Lafont, Albin Michel, Le Rocher etc.. Cartile sale au fost traduse in 12 limbi. A publicat 349 de articole de specialitate in publicatii de pe toate continentele.


A fost membru al Comitetelor de redactie al revistelor internationale: Atlantis (Franta), Kadath (Brüxelles), Planeta Uomo (Milano).


I-a fost publicat in Romania, dupa 1989, la editura HUMANITAS volumul "Atlantida. Istoria unui mit", 2003. Editura Academiei Romane publica anul acesta "Manuscrisul de la Sibiu" intr-o noua editie.


Dimitrie-Doru Todericiu a fost initiat in loja masonica "Quit Verité" din obedienta Grande Loge de France, lucrand apoi si in loja de perfectiune "Amici Philosophiae" de la Paris.


Primit prin mail
Google


Articolele si materialele de pe acest site pot fi preluate si publicate pe alte site-uri dar numai cu specificarea sursei si adaugarea unui link catre www.esoterism.ro
 

  Acasa | Metafizica | Astrologie | Consultatii cu PLATA | Servicii | Plata | Diverse | Comunicari | Linkuri | Despre mine