esoterism.ro
site de esoterism, metafizica si astrologie

 
Metafizica
Astrologie
Articole diverse
Comunicari
Consultatii
Modalitati plata
Servicii online
Oracol Sabian
Linkuri
Despre mine
English version
Angels
Astrology
Dictionnary
Energetic Healing
Legends
Lost Civilizations
Magic
Metaphysics
Mysteries
Natural Therapies
Recommendations
Religion
Sabian Oracle
Science
Secret Societies
Spiritual Beings
Spiritual Paths
Traditions
UFO and Aliens


Semnificatia ezoterica a numerelor

Semnificatia ezoterica a numerelor
Urmatorul text sintetizeaza parerile unui numar de experti moderni in numerologie. Trebuie amintit faptul ca nu exista dovezi stiintifice sau matematice pentru a demonstra ca numerele prezinta aceste proprietati. Remarcati si faptul ca atribuirea de semnificatii variate unor numere specifice in perioada Renasterii europene, cand numerele erau incluse in structura detailata a muzicii, poeziei si arhitecturii, era mult mai bogata si mai precisa decat rezumatele contemporane oferite aici.


Numerele de la unu la noua sunt folosite in numerologia moderna pentru a determina analiza caracterului uman si pentru a prezice tendintele viitoare. Despre alte numere se crede ca poarta influente vibrationale care trebuie luate in considerare, dupa cum trebuie sa remarcam si legatura dintre astrologie, numere si adrese, precum ‘Drumul celor Sapte Stele’ (Seven Star Road).


UNU


Unu este prima cifra folosita atunci cand numaram si, prin urmare, este considerata a avea o putere mare ; fara ea nu ar exista un sistem de numaratoare, asa cum il cunoastem. Fiecare sistem numeric cunoscut a avut dintotdeauna cifra unu ca punct initial de pornire. Pentru ca unu este comun tuturor numerelor, el este adesea vazut ca fiind originea tuturor lucrurilor si reprezinta perfectiunea, absolutul si zeitatea in credintele monoteiste. Unu poate fi bucuros, iubitor, romantic, dinamic si carismatic, dar ca dezavantaj poate fi egocentric, egoist si melodramatic.


DOI


Doi poate avea multe intelesuri diferite, pe de o parte reprezentand parteneriatul si interactiunea cu ceilalti, iar pe de alta parte disensiunea si polaritatea. Cand simbolizeaza parteneriatul, numarul doi implica faptul ca realizarile individuale nu sunt realiste, intrucat realizarile se infaptuiesc cel mai bine prin cooperare si munca in echipa.


Daca dualitatea este necesara pentru nasterea vietii, la speciile care se reproduc sexual, ea este de asemenea vazuta negativ atunci cand e contrastata cu numarul unu, cel perfect si unificat. Doi reprezinta polaritati precum bine si rau, alb si negru, masculin si feminin, stanga si dreapta. Un pol nu poate exista fara celalalt ; aceasta idee a relatiilor complementare e cel mai bine reprezentata de simbolul Yin-Yang. Totusi, polaritatea poate crea conflicte si neintelegeri. Doi poate fi considerat feminin, intuitiv si corespunde instinctelor noastre protectoare. Din punct de vedere negativ, doi poate fi hraparet, excesiv de protector si tafnos. Aspectul tafnos al numarului doi deriva din dezamagirea si nemultumirea spiritului uman atunci cand i se neaga prima pozitie in orice.


TREI


Trei rezolva disonanta creata de polaritatea lui doi, rezultand intr-o noua integrare si integralitate. Aceasta poate fi observata in ‘diviziunile’ unui om : mintea, corpul si spiritul ne intregesc. Trei se poate referi de asemenea la expansiune si la a invata din experientele vietii. Este considerat un numar norocos si e adesea asociat cu banii si norocul. Trei poate descrie cativa oameni care isi unesc fortele pentru a atinge un tel comun, printr-o afiliere sociala sau profesionala. Trei mai reprezinta si comunicarea de orice fel, exprimarea, teatrul, actoria si umorul. Desi numarul trei poseda atributele intelepciunii, intelegerii si cunoasterii, din punct de vedere negativ el poate manifesta pesimism, nesabuinta si riscul inutil. Trei e perceput ca un numar magic. In unele cazuri, el poate capata unele aspecte negative si poate fi vazut ca fiind demonic sau nefiresc, din moment ce nu exista vietati in lumea noastra care sa umble pe trei picioare.


PATRU


Patru isi deriva semnificatia din surse variate. Este primul numar ‘compus’ ; adica, e primul numar care poate fi creat multiplicand numere altele decat el insusi si numarul unu, pentru ca 2 x 2 = 4. Cel mai simplu obiect solid, tetraedrul, are 4 laturi ; astfel, patru denota materia solida in general si Pamantul in particular, caci Pamantul e un obiect solid legat de 4 puncte cardinale (nord, sud, est si vest).


Timpul e un alt concept foarte des asociat cu numarul patru, pe baza faptului ca anul are patru anotimpuri si luna are (de obicei) patru saptamani ; observatorii crestini remarca de asemenea faptul ca povestea vietii lui Iisus e spusa in 4 evanghelii, fiecare fiind la randul ei asociata cu unul din cele patru ‘elemente’ clasice de foc, aer, pamant si apa. Mai precis, Evanghelia lui Matei e asociata cu pamantul, intrucat Evanghelia lui scoate in evidenta incarnarea lui Hristos in forma omeneasca ; apa ii e acordata lui Marcu, pentru ca Evanghelia lui pune accentul pe importanta botezului, focul ii e atribuit lui Ioan, din moment ce Evanghelia lui e cea mai ‘spirituala’, iar aerul ii e atribuit lui Luca, pentru ca Evanghelia lui e cea mai lunga. Asocierea cu Pamantul inseamna ca numarul patru simbolizeaza starea de a fi practic si realist, pe cand faptul ca patru e primul numar compus e legat de ideea unei personalitati ‘compuse’, influentata de altii, care urmeaza exemp
lul unor surse diferite si de multe ori contradictorii, ducand la o gandire originala si complet independenta.


In religia iudaica, numarul patru e important din cauza ‘Tetragramaton-ului’, numele lui Dumnezeu format din 4 litere, care e atat de sfant, incat nu e rostit niciodata. In numerologia chinezeasca (cat si a altor limbi orientale), patru e un omonim al cuvantului care inseamna ‘moarte’. Prin urmare, unele spitale nu au etajul nr. 4.


CINCI


Cinci e asociat cu cunoasterea senzuala a celor cinci simturi, cat si cu notiunea de protectie. E si un numar care reprezinta serviciul in folosul celorlalti. Este foarte analitic si are abilitatea de a gandi critic, dar poate cugeta excesiv asupra unei idei, pana cand semnificatia ei nu mai e relevanta. Acest numar guverneaza capacitatea noastra de a gandi clar si posibilitatile noastre intelectuale. Cinci reprezinta deschiderea catre experiente si idei noi. In cautarea libertatii, e adesea un aventurier. Cinci e caracterizat de impingerea limitelor vietii. E un numar complex care se refera la starea noastra de sanatate fizica si mentala.


SASE


Sase se raporteaza la tact, frumusete si armonie. Ajuta mult la intemeierea relatiilor si corespunde intalnirilor intre doua persoane. Este asociat acelor lucruri de care suntem atrasi si care ne fac placere. Sase poseda farmec, gratie si capacitatea de a face conversatie usoara, fiind astfel foarte diplomat. Sase are abilitati de a purta altora de grija si este considerat numarul mama/tata. E vazut ca un numar minor in ceea ce priveste banii, asa ca un mic venit suplimentar poate fi disponibil oricand e vorba de acest numar. Din punct de vedere negativ, sase poate fi necredincios, gelos, amar si razbunator. Sase poate de asemenea sa denote perfectionism, pentru ca e primul numar ‘perfect’, adica suma divizorilor sai, altii decat el insusi, e egala cu el insusi: 6 x 1 = 6 si 3 x 2 = 6, iar 1+2+3 = 6 (urmatorul asemenea numar e 28).


SAPTE


Sapte e considerat a fi un numar spiritual pentru ca e iluzoriu si contine valuri care trebuie mai intai inlaturate, unul dupa altul, pana cand va fi gasita iluminarea in cele din urma. Despre sapte se spune ca e un numar sacru, aceasta fiind demonstrata de faptul ca sunt sapte zile intr-o saptamana, textele stravechi precum Geneza spun ca Pamantul a fost format in sapte etape, vechiul sistem solar avea sapte stele, iar unele versiuni ale Cabalei au sapte ‘sephiroth’. Daca sapte poseda calitati de reverie, spiritualitate si constienta psihica, din punct de vedere negativ poate fi indecis, inselator si nesincer.


OPT


Opt e considerat a fi numarul influentelor karmice, cand suntem chemati sa platim datorii facute in aceasta viata si in cele anterioare. Reprezinta munca din greu si lectiile invatate prin experienta, asa ca poate fi un numar dificil pentru unii din pricina naturii sale foarte restrictive. Mai mult decat orice alt numar, opt cauta banii si succesul material. Totusi, greutatile pe care le intampina in cautarea recompenselor sunt imense. Rasturnari de situatie majore sunt comune numarului 8. Pentru ca reputatia si locul in comunitate au o importanta suprema, ar fi intelept pentru aceia care au ajuns oameni de vaza sa traiasca vieti cinstite, altfel orice indiscretii vor fi mai mult ca sigur dezvaluite intr-un mod foarte neplacut. Desi e considerat un numar de ’noroc’ in cultura chineza, el nu ocupa un loc prea important in credintele ezoterice ale numerologiei chineze.NOUA


Noua a fost considerat un numar sacru de catre antici si prin urmare nu i s-a acordat un echivalent printre literele alfabetului caldean. Reprezinta schimbarea, inventia si evolutia care se naste din inspiratie. Noua este umanitarul. El are prin traditie o semnificatie ezoterica care e subliniata de faptul ca, de la conceptia initiala, dureaza noua luni sa aduci un copil pe lume.ZECE


Zece e o octava mai inalta a numarului unu si semnifica sfarsitul unui ciclu important, dupa care va urma curand o schimbare a imprejurarilor. Poarta cu el multa insemnatate ezoterica, evidentiata de faptul ca sunt zece ‘sephiroth’ in multe versiuni din Cabala, cel mai comun sistem numeric folosit astazi e bazat pe numarul zece si cele mai multe monede nationale aflate in uz astazi au adoptat sistemul zecimal. Aceasta credinta e de asemenea de mare importanta in numerologia chineza. Trebuie observat ca numarul zece e considerat a fi numarul modern al desavarsirii, pentru ca numai in ultimele sute de ani a fost folosit ca baza fundamentala a sistemelor numerice, monedelor si masuratorilor. Cand 10 l-a inlocuit pe 12 ca numar ultim, a anuntat o schimbare in modelele de gandire umane catre o abordare mai stiintifica a intrebarilor de natura ezoterica.UNSPREZECE


Unsprezece e o octava mai inalta a numarului doi si e considerat un numar suprem (al doilea numar suprem e 22). 11 e vazut ca fiind calea constientei si cunoasterii spirituale, dincolo de intelegerea celorlalti. El poarta vibratii psihice si are un echilibru perfect de caracteristici masculine si feminine. Mai e caracterizat si de o minte deschisa, intuitie, idealism si viziuni. Din moment ce unsprezece contine multe daruri precum constienta psihica si un mare grad de sensibilitate, el are de asemenea si efecte negative precum inselatoria si tradarea din partea unor dusmani secreti.DOISPREZECE


Doisprezece e o octava mai inalta a numarului trei si indica o mare intelegere si intelepciune. Cea mai mare parte a cunostintelor lui e extrasa din experientele vietii, lucru care aduce un calm care persista pana si in cele mai turbulente situatii. Doisprezece avea o mare semnificatie in viata stramosilor nostri, pentru ca erau 12 triburi in Israel, 12 discipoli care l-au urmat pe Iisus, exista 12 zodii astrologice, 12 luni intr-un an, iar ceasurile noastre moderne sunt impartite in cate doua grupuri de cate 12 ore. E considerat a fi vechiul numar al incheierii unui ciclu, intrucat semnaleaza sfarsitul copilariei si primele stadii ale maturitatii. Mai mult, vechile sisteme de numarare si masurare sunt bazate pe acest numar si avem ca dovada termeni precum ‘o duzina’ (‘a dozen’ = 12), ‘a gross’ (de 12 ori 12), un siling (12 pence) si ‘un picior’ (12 cm.). Din punct de vedere negativ, doisprezece poate suferi de o forma de depresie, cauzata de sentimentul de res
emnare in fata greutatilor vietii. (De asemenea, sunt 12 tari care folosesc moneda euro incepand cu dec. 2004).TREISPREZECE


Treisprezece e o octava mai inalta a numarului patru si e cu octava mai inalt decat nr. doisprezece, stravechiul numar al finalizarii. Se considera ca 13 semnifica sfarsitul unui ciclu, avand ca exemplu existenta a 13 zodii in astrologia celta si indiana. Daca treisprezece anunta noi inceputuri, el semnifica de asemenea faptul ca sistemele demodate trebuie sa ia sfarsit pentru a face loc unor transformari foarte necesare.Treisprezece poate fi interpretat si ca 12+1 si e privit de multi ca fiind numarul initiatului. Insa semnificatia reala a numarului 13 nu poate fi discutata fara sa ne referim la geometria sacra, mai ales la Floarea Vietii, din Templul lui Osiris, care arata miscarea continua de distrugere si creatie a vietii.
DOUAZECI SI DOI


Douazeci si doi e o octava mai inalta a numarului patru si e considerat a fi un numar principal. Contine secretele multor intrebari ezoterice, prin urmare sunt 22 de litere in alfabetul evreiesc, 22 de carari in multe versiuni ale Cabalei si 22 de carti in ‘Major Arcana’. 22 poarta calitati de medium, precum sensibilitate marita, intuitie si constienta psihica, dar e si predispus unor piedici ca tradarea din partea dusmanilor necunoscuti si o sensibilitate excesiva. E de asemenea numarul de livre din 10 kilograme.
ZERO


Zero e un numar puternic care aduce o mare schimbare si transformare, care apar uneori intr-un mod profund. Are multa intensitate, asa ca e nevoie de precautie atunci cand intalnim acest numar, pentru a ne asigura ca nu cadem in extreme.
ARMONIA ALFABETULUISpre deosebire de societatea de astazi, in care predomina comunicarea verbala, se crede ca civilizatiile mitice stravechi precum Atlantida si Lemuria au avut mijloace de comunicare oarecum diferite, bazate pe un sistem elaborat, incluzand opere de arta care transmiteau mesaje speciale observatorului.


In istoria noastra cunoscuta mai recenta, omul primitiv a consemnat evenimentele folosind reprezentari ilustrate, care descriau povesti elaborate. Cu trecerea timpului, aceste desene au fost abreviate pentru a forma hieroglifele, cu fiecare simbol reprezentand un cuvant. Dupa si mai mult timp, hieroglifele au fost reduse in continuare pentru a reprezenta sunete individuale.Alfabetul pe care il folosim astazi e mai mult ca sigur derivat dintr-un sistem hieroglific egiptean stravechi, derivat la randul lui dintr-un sistem pictografic similar conceptului pe care sunt bazate sistemele de scriere chinezesti si japoneze. Asemenea hieroglifelor, care au evoluat pentru a reprezenta sunete in loc de cuvinte specifice, aceste litere, asa cum le stim acum, au capatat o esenta complet a lor : astfel incat ortografia multor cuvinte a ramas neschimbata, desi pronuntia noastra a evoluat intr-atat, incat unele sunete sunt perimate.Pe masura ce sistemele de gandire si stilurile de comunicare ale omenirii au evoluat pentru a deveni mai verbalizate, a inceput sa devina evident faptul ca fiecare sunet transmite o vibratie armonica proprie, care are un inteles specific in cadrul implicatiilor exoterice si ezoterice. Specialistii in numerologie cred ca fiecare litera a alfabetului are o esenta specifica care poate fi cel mai bine descrisa prin asocierea ei cu o valoare numerica, pentru un calcul mai usor. Fiecare litera din orice cuvant aduce o savoare anume pentru a-i clarifica intelesul : mai ales atunci cand e prima litera sau apare de mai multe ori in interiorul unui cuvant. Prima consoana sau vocala a unui cuvant tinde sa poarte o importanta marita, iar aceste litere vor dezvalui adesea esenta globala a unui cuvant sau nume.


A e echivalentul numarului 1 si prima litera a alfabetului, cat si prima vocala. Are un grad mare de incredere, care o ajuta sa-si indeplineasca obiectivele. Cel (sau cea) al carui nume incepe cu A tinde sa fie alert si indraznet. Din punct de vedere negativ, A poate fi critic in ceea ce priveste eforturile celorlalti.


B e echivalentul numeric al lui 2 si reprezinta reactiile noastre emotionale. E prietenos, intelegator si iubeste viata de familie. Pe de alta parte, B poate fi egocentric si poate chiar un pic lacom.


C corespunde numarului 3 si reprezinta energia. E mai ales bine dispus si se impaca bine cu ceilalti. Din punct de vedere negativ, C poate fi fara scrupule si neatent la nevoile celorlalti.


D e echivalentul lui 4 si reprezinta echilibrul. E foarte puternic si e litera asociata cu afacerile. Cand e prima litera dintr-un nume, acea persoana va avea o inclinatie catre ordine si curatenie. Din punct de vedere negativ, D poate fi incapatanat si intransigent.


E e a doua vocala a alfabetului si e echivalentul numeric al lui 5. E o litera prietenoasa, cordiala, iubitoare si plina de compasiune. Cand e prima litera a unui nume propriu, persoana e iubitoare de libertate si incantatoare. Pe de alta parte, E poate fi neserios si inconstant.


F corespunde numarului 6 si reprezinta iubirea. E generos, milos si are capacitatea de a-i face pe altii sa se simta in largul lor. Cand e prima litera a unui nume, el poarta vibratia unei persoane gen ‘closca’. Pe de alta parte, F poate purta o unda de melancolie.


G e echivalentul lui 7 si reprezinta misticismul si experientele religioase. Aceasta litera e plina de imaginatie, creativa si va cauta solutii alternative problemelor de zi cu zi. Cel al carui nume incepe cu G va tinde sa fie intuitiv, invatat si oarecum solitar. Din punct de vedere negativ, G poate avea o tendinta de a nu accepta nici cele mai bine intentionate sfaturi din partea celorlalti.


H corespunde numarului 8 si denota creativitate si putere. Aceasta litera are o mare perspicacitate in ceea ce priveste lumea afacerilor si prin urmare, va gasi profitul in cea mai mare parte a eforturilor sale. Cand e prima litera intr-un nume, persoana are mari sanse de a avea succes in afaceri. Din punct de vedere negativ, H poate fi egocentric si egoist.


I e a treia vocala a alfabetului si echivalentul numeric al lui 9. Reprezinta legea si ca regula generala e sensibil, plin de compasiune si milos. Pe de alta parte, se poate sa-i lipseasca increderea in sine insusi si poate fi iute la manie.


J e echivalentul lui 1 si reprezinta aspiratiile noastre. Aceasta litera e sincera, generoasa si inteligenta. Cand e prima litera a unui nume, purtatorul va poseda o dorinta tenace de a nu renunta si va gasi astfel succesul – in cele din urma. Din punct de vedere negativ, J poate fi lenes si fara directie in viata.


K e echivalentul numeric al lui 2 si reprezinta extremele. Are o vointa puternica si e influent, daca nu chiar un pic emotiv uneori. Cel al carui nume incepe cu K va avea o intuitie pe care altii adesea nu o au. Din punct de vedere negativ, K poate fi nemultumit de viata.


L e echivalentul lui 3 si denota actiune. E milostiv si sociabil, dar poate fi oarecum predispus la accidente.


M ii corespunde numarului 4 si reprezinta spiritualitatea. Aceasta litera are o mare incredere in sine si, prin urmare, are mari sanse sa atinga succesul. E si o litera muncitoare, care poate fi oarecum o persoana preocupata excesiv de munca. Din punct de vedere negativ, M poate fi repezit si iute la manie.


N e echivalentul numeric al lui 5 si reprezinta imaginatia. E intuitiv si comunicativ, dar din punct de vedere negativ poate fi predispus la gelozie.


O e penultima vocala si corespunde cifrei 6. Aceasta litera reprezinta rabdarea si e foarte grijulie. Cand e prima litera dintr-un nume, acea persoana va fi implicata in comunitate si un elev bun. Din punct de vedere negativ, O trebuie sa invete cum sa isi tina mai bine emotiile in frau.


P e echivalentul numeric al lui 7 si denota puterea. Are o inclinatie de conducator si poseda multa cunoastere. Cel al carui nume incepe cu P tinde sa se gandeasca la probleme spirituale. Pe de alta parte, P poate fi egocentric, acordand foarte putin timp grijilor celorlalti.


Q corespunde cifrei 8 si reprezinta originalitatea. E o litera misterioasa, care in multe feluri indica domenii care nu ar fi cunoscute altfel. Din punct de vedere negative, Q poate fi foarte plictisitor.


R e echivalentul cifrei 9 si reprezinta posibilitatile. E tolerant si milos, dar are o tendinta de a deveni tafnos. Cel al carui nume incepe cu R va juca adesea rolul de pacificator.


S corespunde cifrei 1 si reprezinta inceputurile. Are atribute foarte atractive si inspira bogatie. Din punct de vedere negativ, S poate actiona impulsiv si poate cauza bulversari majore.


T e echivalentul numeric al lui 2 si denota evolutia. E o litera nelinistita care cauta raspunsuri la intrebarile spirituale. Cand e prima litera a unui nume, persoana va avea o forta mai mare de a-i ajuta pe ceilalti si va tinde sa fie rabdatoare. Pe de alta parte, T e foarte emotiv si e adesea usor de influentat de parerile celorlalti.


U e ultima vocala adevarata din alfabet si e echivalentul numarului 3. Aceasta litera reprezinta acumularea si e considerata a fi foarte norocoasa. Cel al carui nume incepe cu U este iubitor de libertate. Din punct de vedere negativ, U poate fi egoist, lacom si indecis.


V e echivalentul lui 4 si reprezinta constructia. E o litera industriala, care e neobosita si eficienta. Pe de alta parte, V poate fi imprevizibil.


W corespunde cifrei 5 si denota capacitatea cuiva de exprimare. Daca aceasta litera poate fi din cale afara de fermecatoare, ea poseda si o aura de mister. Din punct de vedere negativ, W poate fi lacom si poate risca prea mult.


X e ante-penultima litera a alfabetului si e echivalentul numeric al lui 6. Ea reprezinta sexualitatea. Aceasta litera nu are restrictii in cautarea placerii si poate astfel cadea in capcana promiscuitatii si a infidelitatii.


Y e penultima litera a alfabetului si corespunde cifrei 7. Aceasta litera reprezinta libertatea si nu suporta restrictiile. Din punct de vedere negativ, Y poate fi indecis si prin urmare poate rata unele oportunitati ale vietii.


Z e ultima litera a alfabetului si e echivalentul lui 8. Denota speranta si e considerata a fi pacificatoare. Pe de alta parte, Z poate fi incapatanat si trebuie sa invete sa gandeasca inainte de a actiona.Divinatia numerica
In cadrul divinatiei numerice, se folosesc numele, data si ora nasterii unei persoane pentru a analiza si defini cate ceva din personalitatea si inclinatiile sale.Anumite numere sunt de asemenea atribuite unor litere din alfabet. Un asemenea sistem (pentru alfabetul englez) e reprezentat aici :


1 2 3 4 5 6 7 8 9

A B C D E F G H I

J K L M N O P Q R

S T U V W X Y Z .Se pare ca la baza credintei ca datele si orele au o semnificatie numerica se afla faptul ca vibratiile universului ca intreg se produc conform unor cicluri regulate si ca lucrurile create sau schimbate la un anumit punct in interiorul acestor cicluri vor exprima proprietatile vibratiilor din acel moment al ciclului. E mai putin clar cum ar urma aceasta regula numele, cuvintele si apelativele. O teorie inaintata de unii numerologi e aceea ca persoanele care numesc lucrurile sunt afectate subtil de vibratiile universale pentru a atribui nume potrivite, care sa fie in armonie cu vibratiile lucrului numit.


O alta intrebare care a fost pusa in legatura cu semnificatia numerica a cuvintelor este urmatoarea: daca literelor le pot fi atribuite numere, cum este posibil ca lucrurile sa aiba o identitate numerica uniforma, cand ele sunt numite diferit in limbi diferite si cu alfabete distincte?


De exemplu, valoarea numerologica a cuvantului “shirt” (camasa) in engleza ar fi 8. Acelasi obiect ar fi “camisa” in spaniola, un 6 in numerologie. O teorie pentru a explica aceasta contradictie aparenta ar fi aceea ca numele diferite pentru acelasi obiect in limbi si ortografii diverse corespund unor calitati specifice diferite ale acelui obiect, la fel cum cuvinte diferite pentru acelasi lucru din aceeasi limba pot purta conotatii diferite.


Pana acum, nu s-a facut nici o verificare stiintifica a validitatii acestor principii din numerologie. Numerologia a fost astfel clasificata drept o pseudo-stiinta si cei mai multi oameni de stiinta o privesc ori ca pe o sarlatanie amagitoare sau ca pe o frauda intentionata. Adevarata stiinta, asa cum e recunoscuta in societatea moderna, e bazata pe metoda stiintifica si cere ca afirmatiile sa raspunda unei folosiri sistematice a acestei metode pentru a fi considerate fapte verificate stiintific.


Numerologii raspund ca studiul lor nu raspunde stiintei, pentru ca mecanismele de interactiune intre vibratia universala si lucrurile fizice, solide, sunt prea subtile pentru a fi detectate, masurate si cuantificate de instrumentele disponibile momentan in stiinta. Totusi, dat fiind faptul ca numerologii fac predictii in legatura cu evenimentele vizibile, oamenii de stiinta ar sustine ca afirmatia ca stiinta nu poate detecta efectele e ilogica. Observatiile empirice in privinta relatiilor matematice obisnuite si previzibile dintre lucrurile din univers sunt prezentate ca dovada unei structuri numerice care sta la baza tuturor lucrurilor. Cu toate acestea, asemenea observatii nu ofera un sprijin direct afirmatiilor numerologiei.


Numerologia nu e deloc un studiu unificat. Sustinatorii veridicitatii ei pot fi de obicei impartiti in trei scoli. Pe scurt :


1. Numerologia e adevarata prin ordonanta Divina si contine indicii plasate in structura universului de Atotputernic pentru ca cei iluminati sa le descifreze, aducandu-i astfel mai aproape de unitate cu un Plan Maret.


2. Numerologia e adevarata ca urmare a unui acord spiritual universal intre intreaga viata la un nivel sau altul. Si pentru ca Universul e produsul mediei acordului dintre intreaga suflare de pretutindeni, acordul unei regularitati matematice in univers creeaza o sub-structura Numerica de-a lungul universului.


3. Numerologia e adevarata pentru ca e o reflectie a Legii Naturale, oferind indicii asupra starii unui complex de vibratii care regleaza functionarea si existenta universului. Esecul stiintei moderne de a verifica acest fapt e doar o dovada a progreselor insuficiente ale stiintei. Stiinta doar credea odinioara ca intreaga materie e compusa din pamant, aer, foc si apa in combinatii diferite. Daca si cand stiinta va avansa suficient, ea va putea atunci sa verifice adevarul numerologiei.


Istoricii cred ca numerologia moderna e o integrare a invataturilor din vechea Babilonie, a invataturilor lui Pitagora si a urmasilor sai (secolul 6 i.Cr., Grecia), a filozofiei astrologice din Alexandria elena, a misticismului crestin timpuriu, a ocultismului gnosticilor timpurii si a sistemului evreiesc al Cabalei. Vedele indiene, ‘Cercul mortilor’ chinezesc si ‘Cartea stapanului casei secrete’ egipteana (Ritualul mortilor) sunt marturii puternice ca numerologia dateaza de acum mii de ani.


Pitagora si alti filozofi din acea vreme credeau ca, din moment ce conceptele matematice erau mai ‘practice’ (mai usor de clasificat) decat cele fizice, ele aveau o mai mare actualitate. Aceasta e o idee in armonie cu pragmatismul filozofic si o alegere a conceptelor permanente in loc de cele fizice, schimbatoare.


Sf.Augustin din Hippo, care a trait intre 354-430 d.Cr., a scris ca “Numerele sunt limbajul Universal oferit de catre zeitate oamenilor ca o confirmare a adevarului.” Asemenea lui Pitagora, si el credea ca existau relatii numerice intre toate lucrurile si ca era de datoria mintii sa caute si sa investigheze secretele acestor relatii sau ca ele sa fie revelate prin gratie divina.


In anul 325 d.Cr., in urma Primului Consiliu de la Niceea, orice pareri care nu se aliniau credintelor bisericii de stat erau clasificate drept violari civile in interiorul Imperiului Roman. Numerologia nu era in gratiile autoritatilor crestine de atunci. A fost incadrata in categoria credintelor neaprobate, alaturi de astrologie si alte forme de divinatie si „magie”. Prin aceasta purificare religioasa, semnificatia spirituala atribuita numerelor „sacre” de pana atunci a inceput sa dispara. In ciuda acestei suprimari, au ramas inca multi adepti devotati, care au pastrat cunostintele secrete la loc sigur.


Numerologia sustine ca practicantii sai, prin observatie si investigatie empirice, au ajuns la concluzia ca prin studiul numerelor omul poate descoperi aspecte acunse despre el insusi si univers.


CRITICA POSTMODERNAExista o critica postmoderna serioasa a Numarului si a semnificatiilor cognitive, lingvistice si politice a numerelor. John Zerzan si George Lakoff sunt printre cei mai cunoscuti teoreticieni. O idee comuna in aceste cercuri e ca lumile grecesti si romane au ridicat Numarul la statutul de zeu, pe de-o parte pentru puterea sa de a prezice momentul de manifestare a fenomenelor naturale si pentru infrastructura sa fiabila. La baza acestor afirmatii sta faptul ca primatele au o capacitate intuitiva de „a numara pana la patru” folosindu-se de propriile simturi si ca procesul de a retine obiectele numarate si criteriile prin care sunt deosebite de mediul senzorial in memoria de scurta durata devin nesigure – necesitand incredere in memorie, masuratori, sisteme de numarat si o ierarhie sociala de preoti sau armata sau administratori. Pe scurt, o cultura.


Conform cu aceasta stiinta cognitiva a matematicii, numerologia poate fi usor explicata prin faptul ca numerele insesi sunt o parte a culturii: „Matematica e o simpla inventie a omului, un mod sistematic de a capta modul in care creierul vede lumea. Singura matematica pe care o cunoastem e cea pe care creierul nostru ne lasa sa o cunoastem”, spune George Lakoff. „Prin urmare, orice afirmatie cum ca matematica ar fi inerenta realitatii fizice e o chestiune de dezbatut, pentru ca nu avem cum sa stim daca e asa sau nu. Matematica poate fi sau nu o parte a lumii, dar nu avem cum sa aflam aceasta intr-un mod stiintific”, continua dr.Lakoff. Matematica are succes in stiinta, sustin doctorii Lakoff si Raphael Nunez, „doar pentru ca oamenii de stiinta o forteaza sa aiba succes.”


Aceasta ipoteza e controversata in randul oamenilor de stiinta, insa teza a primit putine obiectii serioase si a fost primita cu caldura de catre matematicienii din domenii specifice, precum teoria haosului, care par sa aiba nevoie de fundatii cognitive noi.


Cei care critica aceste afirmatii subliniaza faptul ca, in timp ce matematica si numerele (cel putin cele peste patru) ar putea fi o inventie a omului si dovezile matematice si numerologia pot fi o parte a culturii omenesti, totusi, maimutele mari au aceleasi capacitati senzoriale si cognitive. Experimente recente au demonstrat faptul ca cimpanzeul, de exemplu, poate distinge rapid colectii de pana la zece obiecte.


E posibil ca teoreticienii de maine sa fie nevoiti sa faca distinctia dintre o matematica obiectiva a primatelor, bazata strict pe trasaturile comune ale maimutelor mari si o matematica subiectiva cu o baza in realitatea cognitiva intemeiata probabil pe sistemele traditionale de numerologie.


Semnificatia ezoterica a numerelor
Urmatorul text sintetizeaza parerile unui numar de experti moderni in numerologie. Trebuie amintit faptul ca nu exista dovezi stiintifice sau matematice pentru a demonstra ca numerele prezinta aceste proprietati. Remarcati si faptul ca atribuirea de semnificatii variate unor numere specifice in perioada Renasterii europene, cand numerele erau incluse in structura detailata a muzicii, poeziei si arhitecturii, era mult mai bogata si mai precisa decat rezumatele contemporane oferite aici.


Numerele de la unu la noua sunt folosite in numerologia moderna pentru a determina analiza caracterului uman si pentru a prezice tendintele viitoare. Despre alte numere se crede ca poarta influente vibrationale care trebuie luate in considerare, dupa cum trebuie sa remarcam si legatura dintre astrologie, numere si adrese, precum ‘Drumul celor Sapte Stele’ (Seven Star Road).


UNU


Unu este prima cifra folosita atunci cand numaram si, prin urmare, este considerata a avea o putere mare ; fara ea nu ar exista un sistem de numaratoare, asa cum il cunoastem. Fiecare sistem numeric cunoscut a avut dintotdeauna cifra unu ca punct initial de pornire. Pentru ca unu este comun tuturor numerelor, el este adesea vazut ca fiind originea tuturor lucrurilor si reprezinta perfectiunea, absolutul si zeitatea in credintele monoteiste. Unu poate fi bucuros, iubitor, romantic, dinamic si carismatic, dar ca dezavantaj poate fi egocentric, egoist si melodramatic.


DOI


Doi poate avea multe intelesuri diferite, pe de o parte reprezentand parteneriatul si interactiunea cu ceilalti, iar pe de alta parte disensiunea si polaritatea. Cand simbolizeaza parteneriatul, numarul doi implica faptul ca realizarile individuale nu sunt realiste, intrucat realizarile se infaptuiesc cel mai bine prin cooperare si munca in echipa.


Daca dualitatea este necesara pentru nasterea vietii, la speciile care se reproduc sexual, ea este de asemenea vazuta negativ atunci cand e contrastata cu numarul unu, cel perfect si unificat. Doi reprezinta polaritati precum bine si rau, alb si negru, masculin si feminin, stanga si dreapta. Un pol nu poate exista fara celalalt ; aceasta idee a relatiilor complementare e cel mai bine reprezentata de simbolul Yin-Yang. Totusi, polaritatea poate crea conflicte si neintelegeri. Doi poate fi considerat feminin, intuitiv si corespunde instinctelor noastre protectoare. Din punct de vedere negativ, doi poate fi hraparet, excesiv de protector si tafnos. Aspectul tafnos al numarului doi deriva din dezamagirea si nemultumirea spiritului uman atunci cand i se neaga prima pozitie in orice.


TREI


Trei rezolva disonanta creata de polaritatea lui doi, rezultand intr-o noua integrare si integralitate. Aceasta poate fi observata in ‘diviziunile’ unui om : mintea, corpul si spiritul ne intregesc. Trei se poate referi de asemenea la expansiune si la a invata din experientele vietii. Este considerat un numar norocos si e adesea asociat cu banii si norocul. Trei poate descrie cativa oameni care isi unesc fortele pentru a atinge un tel comun, printr-o afiliere sociala sau profesionala. Trei mai reprezinta si comunicarea de orice fel, exprimarea, teatrul, actoria si umorul. Desi numarul trei poseda atributele intelepciunii, intelegerii si cunoasterii, din punct de vedere negativ el poate manifesta pesimism, nesabuinta si riscul inutil. Trei e perceput ca un numar magic. In unele cazuri, el poate capata unele aspecte negative si poate fi vazut ca fiind demonic sau nefiresc, din moment ce nu exista vietati in lumea noastra care sa umble pe trei picioare.


PATRU


Patru isi deriva semnificatia din surse variate. Este primul numar ‘compus’ ; adica, e primul numar care poate fi creat multiplicand numere altele decat el insusi si numarul unu, pentru ca 2 x 2 = 4. Cel mai simplu obiect solid, tetraedrul, are 4 laturi ; astfel, patru denota materia solida in general si Pamantul in particular, caci Pamantul e un obiect solid legat de 4 puncte cardinale (nord, sud, est si vest).


Timpul e un alt concept foarte des asociat cu numarul patru, pe baza faptului ca anul are patru anotimpuri si luna are (de obicei) patru saptamani ; observatorii crestini remarca de asemenea faptul ca povestea vietii lui Iisus e spusa in 4 evanghelii, fiecare fiind la randul ei asociata cu unul din cele patru ‘elemente’ clasice de foc, aer, pamant si apa. Mai precis, Evanghelia lui Matei e asociata cu pamantul, intrucat Evanghelia lui scoate in evidenta incarnarea lui Hristos in forma omeneasca ; apa ii e acordata lui Marcu, pentru ca Evanghelia lui pune accentul pe importanta botezului, focul ii e atribuit lui Ioan, din moment ce Evanghelia lui e cea mai ‘spirituala’, iar aerul ii e atribuit lui Luca, pentru ca Evanghelia lui e cea mai lunga. Asocierea cu Pamantul inseamna ca numarul patru simbolizeaza starea de a fi practic si realist, pe cand faptul ca patru e primul numar compus e legat de ideea unei personalitati ‘compuse’, influentata de altii, care urmeaza exemp
lul unor surse diferite si de multe ori contradictorii, ducand la o gandire originala si complet independenta.


In religia iudaica, numarul patru e important din cauza ‘Tetragramaton-ului’, numele lui Dumnezeu format din 4 litere, care e atat de sfant, incat nu e rostit niciodata. In numerologia chinezeasca (cat si a altor limbi orientale), patru e un omonim al cuvantului care inseamna ‘moarte’. Prin urmare, unele spitale nu au etajul nr. 4.


CINCI


Cinci e asociat cu cunoasterea senzuala a celor cinci simturi, cat si cu notiunea de protectie. E si un numar care reprezinta serviciul in folosul celorlalti. Este foarte analitic si are abilitatea de a gandi critic, dar poate cugeta excesiv asupra unei idei, pana cand semnificatia ei nu mai e relevanta. Acest numar guverneaza capacitatea noastra de a gandi clar si posibilitatile noastre intelectuale. Cinci reprezinta deschiderea catre experiente si idei noi. In cautarea libertatii, e adesea un aventurier. Cinci e caracterizat de impingerea limitelor vietii. E un numar complex care se refera la starea noastra de sanatate fizica si mentala.


SASE


Sase se raporteaza la tact, frumusete si armonie. Ajuta mult la intemeierea relatiilor si corespunde intalnirilor intre doua persoane. Este asociat acelor lucruri de care suntem atrasi si care ne fac placere. Sase poseda farmec, gratie si capacitatea de a face conversatie usoara, fiind astfel foarte diplomat. Sase are abilitati de a purta altora de grija si este considerat numarul mama/tata. E vazut ca un numar minor in ceea ce priveste banii, asa ca un mic venit suplimentar poate fi disponibil oricand e vorba de acest numar. Din punct de vedere negativ, sase poate fi necredincios, gelos, amar si razbunator. Sase poate de asemenea sa denote perfectionism, pentru ca e primul numar ‘perfect’, adica suma divizorilor sai, altii decat el insusi, e egala cu el insusi: 6 x 1 = 6 si 3 x 2 = 6, iar 1+2+3 = 6 (urmatorul asemenea numar e 28).


SAPTE


Sapte e considerat a fi un numar spiritual pentru ca e iluzoriu si contine valuri care trebuie mai intai inlaturate, unul dupa altul, pana cand va fi gasita iluminarea in cele din urma. Despre sapte se spune ca e un numar sacru, aceasta fiind demonstrata de faptul ca sunt sapte zile intr-o saptamana, textele stravechi precum Geneza spun ca Pamantul a fost format in sapte etape, vechiul sistem solar avea sapte stele, iar unele versiuni ale Cabalei au sapte ‘sephiroth’. Daca sapte poseda calitati de reverie, spiritualitate si constienta psihica, din punct de vedere negativ poate fi indecis, inselator si nesincer.


OPT


Opt e considerat a fi numarul influentelor karmice, cand suntem chemati sa platim datorii facute in aceasta viata si in cele anterioare. Reprezinta munca din greu si lectiile invatate prin experienta, asa ca poate fi un numar dificil pentru unii din pricina naturii sale foarte restrictive. Mai mult decat orice alt numar, opt cauta banii si succesul material. Totusi, greutatile pe care le intampina in cautarea recompenselor sunt imense. Rasturnari de situatie majore sunt comune numarului 8. Pentru ca reputatia si locul in comunitate au o importanta suprema, ar fi intelept pentru aceia care au ajuns oameni de vaza sa traiasca vieti cinstite, altfel orice indiscretii vor fi mai mult ca sigur dezvaluite intr-un mod foarte neplacut. Desi e considerat un numar de ’noroc’ in cultura chineza, el nu ocupa un loc prea important in credintele ezoterice ale numerologiei chineze.NOUA


Noua a fost considerat un numar sacru de catre antici si prin urmare nu i s-a acordat un echivalent printre literele alfabetului caldean. Reprezinta schimbarea, inventia si evolutia care se naste din inspiratie. Noua este umanitarul. El are prin traditie o semnificatie ezoterica care e subliniata de faptul ca, de la conceptia initiala, dureaza noua luni sa aduci un copil pe lume.ZECE


Zece e o octava mai inalta a numarului unu si semnifica sfarsitul unui ciclu important, dupa care va urma curand o schimbare a imprejurarilor. Poarta cu el multa insemnatate ezoterica, evidentiata de faptul ca sunt zece ‘sephiroth’ in multe versiuni din Cabala, cel mai comun sistem numeric folosit astazi e bazat pe numarul zece si cele mai multe monede nationale aflate in uz astazi au adoptat sistemul zecimal. Aceasta credinta e de asemenea de mare importanta in numerologia chineza. Trebuie observat ca numarul zece e considerat a fi numarul modern al desavarsirii, pentru ca numai in ultimele sute de ani a fost folosit ca baza fundamentala a sistemelor numerice, monedelor si masuratorilor. Cand 10 l-a inlocuit pe 12 ca numar ultim, a anuntat o schimbare in modelele de gandire umane catre o abordare mai stiintifica a intrebarilor de natura ezoterica.UNSPREZECE


Unsprezece e o octava mai inalta a numarului doi si e considerat un numar suprem (al doilea numar suprem e 22). 11 e vazut ca fiind calea constientei si cunoasterii spirituale, dincolo de intelegerea celorlalti. El poarta vibratii psihice si are un echilibru perfect de caracteristici masculine si feminine. Mai e caracterizat si de o minte deschisa, intuitie, idealism si viziuni. Din moment ce unsprezece contine multe daruri precum constienta psihica si un mare grad de sensibilitate, el are de asemenea si efecte negative precum inselatoria si tradarea din partea unor dusmani secreti.DOISPREZECE


Doisprezece e o octava mai inalta a numarului trei si indica o mare intelegere si intelepciune. Cea mai mare parte a cunostintelor lui e extrasa din experientele vietii, lucru care aduce un calm care persista pana si in cele mai turbulente situatii. Doisprezece avea o mare semnificatie in viata stramosilor nostri, pentru ca erau 12 triburi in Israel, 12 discipoli care l-au urmat pe Iisus, exista 12 zodii astrologice, 12 luni intr-un an, iar ceasurile noastre moderne sunt impartite in cate doua grupuri de cate 12 ore. E considerat a fi vechiul numar al incheierii unui ciclu, intrucat semnaleaza sfarsitul copilariei si primele stadii ale maturitatii. Mai mult, vechile sisteme de numarare si masurare sunt bazate pe acest numar si avem ca dovada termeni precum ‘o duzina’ (‘a dozen’ = 12), ‘a gross’ (de 12 ori 12), un siling (12 pence) si ‘un picior’ (12 cm.). Din punct de vedere negativ, doisprezece poate suferi de o forma de depresie, cauzata de sentimentul de res
emnare in fata greutatilor vietii. (De asemenea, sunt 12 tari care folosesc moneda euro incepand cu dec. 2004).TREISPREZECE


Treisprezece e o octava mai inalta a numarului patru si e cu octava mai inalt decat nr. doisprezece, stravechiul numar al finalizarii. Se considera ca 13 semnifica sfarsitul unui ciclu, avand ca exemplu existenta a 13 zodii in astrologia celta si indiana. Daca treisprezece anunta noi inceputuri, el semnifica de asemenea faptul ca sistemele demodate trebuie sa ia sfarsit pentru a face loc unor transformari foarte necesare.Treisprezece poate fi interpretat si ca 12+1 si e privit de multi ca fiind numarul initiatului. Insa semnificatia reala a numarului 13 nu poate fi discutata fara sa ne referim la geometria sacra, mai ales la Floarea Vietii, din Templul lui Osiris, care arata miscarea continua de distrugere si creatie a vietii.
DOUAZECI SI DOI


Douazeci si doi e o octava mai inalta a numarului patru si e considerat a fi un numar principal. Contine secretele multor intrebari ezoterice, prin urmare sunt 22 de litere in alfabetul evreiesc, 22 de carari in multe versiuni ale Cabalei si 22 de carti in ‘Major Arcana’. 22 poarta calitati de medium, precum sensibilitate marita, intuitie si constienta psihica, dar e si predispus unor piedici ca tradarea din partea dusmanilor necunoscuti si o sensibilitate excesiva. E de asemenea numarul de livre din 10 kilograme.
ZERO


Zero e un numar puternic care aduce o mare schimbare si transformare, care apar uneori intr-un mod profund. Are multa intensitate, asa ca e nevoie de precautie atunci cand intalnim acest numar, pentru a ne asigura ca nu cadem in extreme.
ARMONIA ALFABETULUISpre deosebire de societatea de astazi, in care predomina comunicarea verbala, se crede ca civilizatiile mitice stravechi precum Atlantida si Lemuria au avut mijloace de comunicare oarecum diferite, bazate pe un sistem elaborat, incluzand opere de arta care transmiteau mesaje speciale observatorului.


In istoria noastra cunoscuta mai recenta, omul primitiv a consemnat evenimentele folosind reprezentari ilustrate, care descriau povesti elaborate. Cu trecerea timpului, aceste desene au fost abreviate pentru a forma hieroglifele, cu fiecare simbol reprezentand un cuvant. Dupa si mai mult timp, hieroglifele au fost reduse in continuare pentru a reprezenta sunete individuale.Alfabetul pe care il folosim astazi e mai mult ca sigur derivat dintr-un sistem hieroglific egiptean stravechi, derivat la randul lui dintr-un sistem pictografic similar conceptului pe care sunt bazate sistemele de scriere chinezesti si japoneze. Asemenea hieroglifelor, care au evoluat pentru a reprezenta sunete in loc de cuvinte specifice, aceste litere, asa cum le stim acum, au capatat o esenta complet a lor : astfel incat ortografia multor cuvinte a ramas neschimbata, desi pronuntia noastra a evoluat intr-atat, incat unele sunete sunt perimate.Pe masura ce sistemele de gandire si stilurile de comunicare ale omenirii au evoluat pentru a deveni mai verbalizate, a inceput sa devina evident faptul ca fiecare sunet transmite o vibratie armonica proprie, care are un inteles specific in cadrul implicatiilor exoterice si ezoterice. Specialistii in numerologie cred ca fiecare litera a alfabetului are o esenta specifica care poate fi cel mai bine descrisa prin asocierea ei cu o valoare numerica, pentru un calcul mai usor. Fiecare litera din orice cuvant aduce o savoare anume pentru a-i clarifica intelesul : mai ales atunci cand e prima litera sau apare de mai multe ori in interiorul unui cuvant. Prima consoana sau vocala a unui cuvant tinde sa poarte o importanta marita, iar aceste litere vor dezvalui adesea esenta globala a unui cuvant sau nume.


A e echivalentul numarului 1 si prima litera a alfabetului, cat si prima vocala. Are un grad mare de incredere, care o ajuta sa-si indeplineasca obiectivele. Cel (sau cea) al carui nume incepe cu A tinde sa fie alert si indraznet. Din punct de vedere negativ, A poate fi critic in ceea ce priveste eforturile celorlalti.


B e echivalentul numeric al lui 2 si reprezinta reactiile noastre emotionale. E prietenos, intelegator si iubeste viata de familie. Pe de alta parte, B poate fi egocentric si poate chiar un pic lacom.


C corespunde numarului 3 si reprezinta energia. E mai ales bine dispus si se impaca bine cu ceilalti. Din punct de vedere negativ, C poate fi fara scrupule si neatent la nevoile celorlalti.


D e echivalentul lui 4 si reprezinta echilibrul. E foarte puternic si e litera asociata cu afacerile. Cand e prima litera dintr-un nume, acea persoana va avea o inclinatie catre ordine si curatenie. Din punct de vedere negativ, D poate fi incapatanat si intransigent.


E e a doua vocala a alfabetului si e echivalentul numeric al lui 5. E o litera prietenoasa, cordiala, iubitoare si plina de compasiune. Cand e prima litera a unui nume propriu, persoana e iubitoare de libertate si incantatoare. Pe de alta parte, E poate fi neserios si inconstant.


F corespunde numarului 6 si reprezinta iubirea. E generos, milos si are capacitatea de a-i face pe altii sa se simta in largul lor. Cand e prima litera a unui nume, el poarta vibratia unei persoane gen ‘closca’. Pe de alta parte, F poate purta o unda de melancolie.


G e echivalentul lui 7 si reprezinta misticismul si experientele religioase. Aceasta litera e plina de imaginatie, creativa si va cauta solutii alternative problemelor de zi cu zi. Cel al carui nume incepe cu G va tinde sa fie intuitiv, invatat si oarecum solitar. Din punct de vedere negativ, G poate avea o tendinta de a nu accepta nici cele mai bine intentionate sfaturi din partea celorlalti.


H corespunde numarului 8 si denota creativitate si putere. Aceasta litera are o mare perspicacitate in ceea ce priveste lumea afacerilor si prin urmare, va gasi profitul in cea mai mare parte a eforturilor sale. Cand e prima litera intr-un nume, persoana are mari sanse de a avea succes in afaceri. Din punct de vedere negativ, H poate fi egocentric si egoist.


I e a treia vocala a alfabetului si echivalentul numeric al lui 9. Reprezinta legea si ca regula generala e sensibil, plin de compasiune si milos. Pe de alta parte, se poate sa-i lipseasca increderea in sine insusi si poate fi iute la manie.


J e echivalentul lui 1 si reprezinta aspiratiile noastre. Aceasta litera e sincera, generoasa si inteligenta. Cand e prima litera a unui nume, purtatorul va poseda o dorinta tenace de a nu renunta si va gasi astfel succesul – in cele din urma. Din punct de vedere negativ, J poate fi lenes si fara directie in viata.


K e echivalentul numeric al lui 2 si reprezinta extremele. Are o vointa puternica si e influent, daca nu chiar un pic emotiv uneori. Cel al carui nume incepe cu K va avea o intuitie pe care altii adesea nu o au. Din punct de vedere negativ, K poate fi nemultumit de viata.


L e echivalentul lui 3 si denota actiune. E milostiv si sociabil, dar poate fi oarecum predispus la accidente.


M ii corespunde numarului 4 si reprezinta spiritualitatea. Aceasta litera are o mare incredere in sine si, prin urmare, are mari sanse sa atinga succesul. E si o litera muncitoare, care poate fi oarecum o persoana preocupata excesiv de munca. Din punct de vedere negativ, M poate fi repezit si iute la manie.


N e echivalentul numeric al lui 5 si reprezinta imaginatia. E intuitiv si comunicativ, dar din punct de vedere negativ poate fi predispus la gelozie.


O e penultima vocala si corespunde cifrei 6. Aceasta litera reprezinta rabdarea si e foarte grijulie. Cand e prima litera dintr-un nume, acea persoana va fi implicata in comunitate si un elev bun. Din punct de vedere negativ, O trebuie sa invete cum sa isi tina mai bine emotiile in frau.


P e echivalentul numeric al lui 7 si denota puterea. Are o inclinatie de conducator si poseda multa cunoastere. Cel al carui nume incepe cu P tinde sa se gandeasca la probleme spirituale. Pe de alta parte, P poate fi egocentric, acordand foarte putin timp grijilor celorlalti.


Q corespunde cifrei 8 si reprezinta originalitatea. E o litera misterioasa, care in multe feluri indica domenii care nu ar fi cunoscute altfel. Din punct de vedere negative, Q poate fi foarte plictisitor.


R e echivalentul cifrei 9 si reprezinta posibilitatile. E tolerant si milos, dar are o tendinta de a deveni tafnos. Cel al carui nume incepe cu R va juca adesea rolul de pacificator.


S corespunde cifrei 1 si reprezinta inceputurile. Are atribute foarte atractive si inspira bogatie. Din punct de vedere negativ, S poate actiona impulsiv si poate cauza bulversari majore.


T e echivalentul numeric al lui 2 si denota evolutia. E o litera nelinistita care cauta raspunsuri la intrebarile spirituale. Cand e prima litera a unui nume, persoana va avea o forta mai mare de a-i ajuta pe ceilalti si va tinde sa fie rabdatoare. Pe de alta parte, T e foarte emotiv si e adesea usor de influentat de parerile celorlalti.


U e ultima vocala adevarata din alfabet si e echivalentul numarului 3. Aceasta litera reprezinta acumularea si e considerata a fi foarte norocoasa. Cel al carui nume incepe cu U este iubitor de libertate. Din punct de vedere negativ, U poate fi egoist, lacom si indecis.


V e echivalentul lui 4 si reprezinta constructia. E o litera industriala, care e neobosita si eficienta. Pe de alta parte, V poate fi imprevizibil.


W corespunde cifrei 5 si denota capacitatea cuiva de exprimare. Daca aceasta litera poate fi din cale afara de fermecatoare, ea poseda si o aura de mister. Din punct de vedere negativ, W poate fi lacom si poate risca prea mult.


X e ante-penultima litera a alfabetului si e echivalentul numeric al lui 6. Ea reprezinta sexualitatea. Aceasta litera nu are restrictii in cautarea placerii si poate astfel cadea in capcana promiscuitatii si a infidelitatii.


Y e penultima litera a alfabetului si corespunde cifrei 7. Aceasta litera reprezinta libertatea si nu suporta restrictiile. Din punct de vedere negativ, Y poate fi indecis si prin urmare poate rata unele oportunitati ale vietii.


Z e ultima litera a alfabetului si e echivalentul lui 8. Denota speranta si e considerata a fi pacificatoare. Pe de alta parte, Z poate fi incapatanat si trebuie sa invete sa gandeasca inainte de a actiona.Divinatia numerica
In cadrul divinatiei numerice, se folosesc numele, data si ora nasterii unei persoane pentru a analiza si defini cate ceva din personalitatea si inclinatiile sale.Anumite numere sunt de asemenea atribuite unor litere din alfabet. Un asemenea sistem (pentru alfabetul englez) e reprezentat aici :


1 2 3 4 5 6 7 8 9

A B C D E F G H I

J K L M N O P Q R

S T U V W X Y Z .Se pare ca la baza credintei ca datele si orele au o semnificatie numerica se afla faptul ca vibratiile universului ca intreg se produc conform unor cicluri regulate si ca lucrurile create sau schimbate la un anumit punct in interiorul acestor cicluri vor exprima proprietatile vibratiilor din acel moment al ciclului. E mai putin clar cum ar urma aceasta regula numele, cuvintele si apelativele. O teorie inaintata de unii numerologi e aceea ca persoanele care numesc lucrurile sunt afectate subtil de vibratiile universale pentru a atribui nume potrivite, care sa fie in armonie cu vibratiile lucrului numit.


O alta intrebare care a fost pusa in legatura cu semnificatia numerica a cuvintelor este urmatoarea: daca literelor le pot fi atribuite numere, cum este posibil ca lucrurile sa aiba o identitate numerica uniforma, cand ele sunt numite diferit in limbi diferite si cu alfabete distincte?


De exemplu, valoarea numerologica a cuvantului “shirt” (camasa) in engleza ar fi 8. Acelasi obiect ar fi “camisa” in spaniola, un 6 in numerologie. O teorie pentru a explica aceasta contradictie aparenta ar fi aceea ca numele diferite pentru acelasi obiect in limbi si ortografii diverse corespund unor calitati specifice diferite ale acelui obiect, la fel cum cuvinte diferite pentru acelasi lucru din aceeasi limba pot purta conotatii diferite.


Pana acum, nu s-a facut nici o verificare stiintifica a validitatii acestor principii din numerologie. Numerologia a fost astfel clasificata drept o pseudo-stiinta si cei mai multi oameni de stiinta o privesc ori ca pe o sarlatanie amagitoare sau ca pe o frauda intentionata. Adevarata stiinta, asa cum e recunoscuta in societatea moderna, e bazata pe metoda stiintifica si cere ca afirmatiile sa raspunda unei folosiri sistematice a acestei metode pentru a fi considerate fapte verificate stiintific.


Numerologii raspund ca studiul lor nu raspunde stiintei, pentru ca mecanismele de interactiune intre vibratia universala si lucrurile fizice, solide, sunt prea subtile pentru a fi detectate, masurate si cuantificate de instrumentele disponibile momentan in stiinta. Totusi, dat fiind faptul ca numerologii fac predictii in legatura cu evenimentele vizibile, oamenii de stiinta ar sustine ca afirmatia ca stiinta nu poate detecta efectele e ilogica. Observatiile empirice in privinta relatiilor matematice obisnuite si previzibile dintre lucrurile din univers sunt prezentate ca dovada unei structuri numerice care sta la baza tuturor lucrurilor. Cu toate acestea, asemenea observatii nu ofera un sprijin direct afirmatiilor numerologiei.


Numerologia nu e deloc un studiu unificat. Sustinatorii veridicitatii ei pot fi de obicei impartiti in trei scoli. Pe scurt :


1. Numerologia e adevarata prin ordonanta Divina si contine indicii plasate in structura universului de Atotputernic pentru ca cei iluminati sa le descifreze, aducandu-i astfel mai aproape de unitate cu un Plan Maret.


2. Numerologia e adevarata ca urmare a unui acord spiritual universal intre intreaga viata la un nivel sau altul. Si pentru ca Universul e produsul mediei acordului dintre intreaga suflare de pretutindeni, acordul unei regularitati matematice in univers creeaza o sub-structura Numerica de-a lungul universului.


3. Numerologia e adevarata pentru ca e o reflectie a Legii Naturale, oferind indicii asupra starii unui complex de vibratii care regleaza functionarea si existenta universului. Esecul stiintei moderne de a verifica acest fapt e doar o dovada a progreselor insuficiente ale stiintei. Stiinta doar credea odinioara ca intreaga materie e compusa din pamant, aer, foc si apa in combinatii diferite. Daca si cand stiinta va avansa suficient, ea va putea atunci sa verifice adevarul numerologiei.


Istoricii cred ca numerologia moderna e o integrare a invataturilor din vechea Babilonie, a invataturilor lui Pitagora si a urmasilor sai (secolul 6 i.Cr., Grecia), a filozofiei astrologice din Alexandria elena, a misticismului crestin timpuriu, a ocultismului gnosticilor timpurii si a sistemului evreiesc al Cabalei. Vedele indiene, ‘Cercul mortilor’ chinezesc si ‘Cartea stapanului casei secrete’ egipteana (Ritualul mortilor) sunt marturii puternice ca numerologia dateaza de acum mii de ani.


Pitagora si alti filozofi din acea vreme credeau ca, din moment ce conceptele matematice erau mai ‘practice’ (mai usor de clasificat) decat cele fizice, ele aveau o mai mare actualitate. Aceasta e o idee in armonie cu pragmatismul filozofic si o alegere a conceptelor permanente in loc de cele fizice, schimbatoare.


Sf.Augustin din Hippo, care a trait intre 354-430 d.Cr., a scris ca “Numerele sunt limbajul Universal oferit de catre zeitate oamenilor ca o confirmare a adevarului.” Asemenea lui Pitagora, si el credea ca existau relatii numerice intre toate lucrurile si ca era de datoria mintii sa caute si sa investigheze secretele acestor relatii sau ca ele sa fie revelate prin gratie divina.


In anul 325 d.Cr., in urma Primului Consiliu de la Niceea, orice pareri care nu se aliniau credintelor bisericii de stat erau clasificate drept violari civile in interiorul Imperiului Roman. Numerologia nu era in gratiile autoritatilor crestine de atunci. A fost incadrata in categoria credintelor neaprobate, alaturi de astrologie si alte forme de divinatie si „magie”. Prin aceasta purificare religioasa, semnificatia spirituala atribuita numerelor „sacre” de pana atunci a inceput sa dispara. In ciuda acestei suprimari, au ramas inca multi adepti devotati, care au pastrat cunostintele secrete la loc sigur.


Numerologia sustine ca practicantii sai, prin observatie si investigatie empirice, au ajuns la concluzia ca prin studiul numerelor omul poate descoperi aspecte acunse despre el insusi si univers.


CRITICA POSTMODERNAExista o critica postmoderna serioasa a Numarului si a semnificatiilor cognitive, lingvistice si politice a numerelor. John Zerzan si George Lakoff sunt printre cei mai cunoscuti teoreticieni. O idee comuna in aceste cercuri e ca lumile grecesti si romane au ridicat Numarul la statutul de zeu, pe de-o parte pentru puterea sa de a prezice momentul de manifestare a fenomenelor naturale si pentru infrastructura sa fiabila. La baza acestor afirmatii sta faptul ca primatele au o capacitate intuitiva de „a numara pana la patru” folosindu-se de propriile simturi si ca procesul de a retine obiectele numarate si criteriile prin care sunt deosebite de mediul senzorial in memoria de scurta durata devin nesigure – necesitand incredere in memorie, masuratori, sisteme de numarat si o ierarhie sociala de preoti sau armata sau administratori. Pe scurt, o cultura.


Conform cu aceasta stiinta cognitiva a matematicii, numerologia poate fi usor explicata prin faptul ca numerele insesi sunt o parte a culturii: „Matematica e o simpla inventie a omului, un mod sistematic de a capta modul in care creierul vede lumea. Singura matematica pe care o cunoastem e cea pe care creierul nostru ne lasa sa o cunoastem”, spune George Lakoff. „Prin urmare, orice afirmatie cum ca matematica ar fi inerenta realitatii fizice e o chestiune de dezbatut, pentru ca nu avem cum sa stim daca e asa sau nu. Matematica poate fi sau nu o parte a lumii, dar nu avem cum sa aflam aceasta intr-un mod stiintific”, continua dr.Lakoff. Matematica are succes in stiinta, sustin doctorii Lakoff si Raphael Nunez, „doar pentru ca oamenii de stiinta o forteaza sa aiba succes.”


Aceasta ipoteza e controversata in randul oamenilor de stiinta, insa teza a primit putine obiectii serioase si a fost primita cu caldura de catre matematicienii din domenii specifice, precum teoria haosului, care par sa aiba nevoie de fundatii cognitive noi.


Cei care critica aceste afirmatii subliniaza faptul ca, in timp ce matematica si numerele (cel putin cele peste patru) ar putea fi o inventie a omului si dovezile matematice si numerologia pot fi o parte a culturii omenesti, totusi, maimutele mari au aceleasi capacitati senzoriale si cognitive. Experimente recente au demonstrat faptul ca cimpanzeul, de exemplu, poate distinge rapid colectii de pana la zece obiecte.


E posibil ca teoreticienii de maine sa fie nevoiti sa faca distinctia dintre o matematica obiectiva a primatelor, bazata strict pe trasaturile comune ale maimutelor mari si o matematica subiectiva cu o baza in realitatea cognitiva intemeiata probabil pe sistemele traditionale de numerologie.Google


Articolele si materialele de pe acest site pot fi preluate si publicate pe alte site-uri dar numai cu specificarea sursei si adaugarea unui link catre www.esoterism.ro
 

  Acasa | Metafizica | Astrologie | Consultatii cu PLATA | Servicii | Plata | Diverse | Comunicari | Linkuri | Despre mine