esoterism.ro
site de esoterism, metafizica si astrologie

 
Metafizica
Astrologie
Articole diverse
Comunicari
Consultatii
Modalitati plata
Servicii online
Oracol Sabian
Linkuri
Despre mine
English version
Angels
Astrology
Dictionnary
Energetic Healing
Legends
Lost Civilizations
Magic
Metaphysics
Mysteries
Natural Therapies
Recommendations
Religion
Sabian Oracle
Science
Secret Societies
Spiritual Beings
Spiritual Paths
Traditions
UFO and Aliens


Coerenta in lumea vie

Coerenta in lumea vieCoerenta nonlocala de la nivel mezo-scara aflat intre cel micro al universului cuantic si cel macro este la fel de remarcabila ca si coerenta din lumea cuantica si cea prezenta la scara universului.


La scara mezo a vietii forma de coerenta de tip anomalie este manifesta la nivelul partilor si componentelor CVAZI-INSTANTANEU CORELATE, existand corelatii chiar si intre organism si mileul sau extern.


Asa cum sugera acum o jumatate de veac Schrodinger, cand vorbim despre un organism viu, TREBUIE SA iNLOCUIM CONCEPTUL DE ORDINE MECANICA CU NOTIUNEA DE ORDINE DINAMICA.


Ordinea dinamica nu este o ordine bazata pe sansa care intervine printre partile relationate mecanic, nu ia nastere prin interactiune bazata pe coliziuni aleatoare ale moleculelor individuale. Trebuie ca exista corelatii la nivel de sistem care implica toate partile, chiar si pe acelea care sunt distantate una fata de cealalta.


Moleculele rare, de exemplu, desi rareori contigue, au nevoie sa se gaseasca una pe alta prin tot organismul. Nu ar fi suficient timp pentru ca acest lucru sa se intample printr-un proces aleator de mixare, moleculele trebuie sa se localizeze si sa raspunda una alteia in mod specific, indiferent daca sunt vecine sau distantate.


Ordinea dinamica din organism este o ordine in care componentele sunt organizate prin corelatii la nivel de sistem, care inlocuiesc factorul aleator cu un pattern stabil, de care sa depinda alte procese. Datorita acestei corelatii organismele se pot mentine pe ele insele intr-un regim fizic departe de ECHILIBRUL TERMODINAMIC (regim cu totul improbabil si instabil pentru viata) – REGIMUL DINAMIC NECESAR PENTRU A STOCA SI MOBILIZA ENERGIA PENTRU PROCESELE IREVERSIBILE ALE VIETII.


Forme de coerenta intra-organica


Organismele vii sunt sisteme complexe termodinamice bazate pe carbon, operand intr-un mediu ce are la baza apa. Ele se mentin intr-un flux constant de energie din partea mediului, compensand degradarea energiei libere care se datoreaza proceselor ireversibile.


Daca ele nu importa in mod constant energia necesara pentru a-si mentine structura si functionarea, entropia specifica a lor creste, aducand organismul aproape de starea inerta de echilibru termodinamic. Viata este fizic posibila doar prin stocarea si mobilizarea eficienta a energiei libere, departe de echilibrul termodinamic.


Mae-Wan Ho sugereaza faptul ca organismul se mentine in starea inerent improbabila prin superpozitia a 2 procese de baza:

- un proces ciclic non-disipativ, pentru care entropia retelei balanseaza catre zero (DS=0)

- un proces disipativ, ireversibil, pentru care producerea entropiei e mai mare decat zero (DS>0), (Ho, 1993, 1994, 1996)


Bucla ciclica, non-disipativa imbratiseaza aproape toate componentele vii ale organismului datorita ubicuitatii ciclurilor care o constituie. Cuplarea sa cu bucla de "debit” energetic, ireversibila, elibereaza organismul viu de constrangerile termodinamice imediate asa cum au fost descrise in prima lege (legea conservarii energiei) si in legea a doua (legea degradarii de energie, ireversibila, in cadrul sistemelor inchise).


in cadrul buclei non-disipative ciclice mobilizarea eficienta a energiei stocate permite atingerea unui inalt nivel de coerenta intre componente. Procesele care au loc intr-o parte a organismului afecteaza cvasi-instantaneu toate celelalte parti, si toate procesele sunt senzitiv cuplate pentru a raspunde conditiilor de mediu.


Ca o consecinta STAREA DE VIATA ESTE DINAMICA SI FLUIDA. Procesele sale implica toate nivelele simultan, de la cel microscopic la cel molecular si la cel macroscopic. Ajustarile, raspunsurile si schimbarile necesare pentru mentinerea intregului organism se propaga in toate directiile in acelasi timp si ele sunt senzitiv reglate mediului extern. Semnalele chiar si sub pragul senzitivitatii biochimice POT PRODUCE EFECTE MACROSCOPICE. De exemplu, ochiul raspunde chiar si la un singur foton, urechea prinde sunete chiar si sub nivelul zgomotului termic.


Radiatia electromagnetica de frecventa foarte joasa produce de asemenea un raspuns, deoarece un mare numar de molecule SUNT COERENT LEGATE iNTRE ELE.


Acest tip de coerenta necesita mobilizarea constanta de energie de catre procesele strans cuplate, prin tot organismul. Coerenta organismului confirma descoperirea originala a lui Hans Frolich: TOATE PARTILE MATRICII VIETII CREEAZA CaMPURI CARE INFUZEAZA ORGANISMUL SI RADIAZA iN MEDIUL iNCONJURATOR LA DIFERITE FRECVENTE, INCLUSIV CEA A LUMINII VIZIBILE – fapt confirmat de catre Fritz-Albert Popp ca fiind O EMISIE DE ,,BIOFOTONI” (Bischof 2002).


Frecventa de rezonanta specifica fiecarei molecule, celule, tesut si organ, coordoneaza comportamentul sau cu toate celelalte, creand CORELATII DE FAZA DE RAZA LUNGA SIMILARE ACELORA OBSERVATE iN SUPERFLUIDITATE SI SUPERCONDUCTIVITATE.


Descoperirea faptului ca organismul prezinta procese tipice de superfluiditate a fost confirmata prin descoperirea faptului ca TESUTUL VIU CONSTITUIE UN CONDENSAT BOSE-EINSTEIN.


Postulata pentru prima data in 1924, existenta unui asemenea condensat a fost experimental verificata de catre Eric A. Cornell, Wolfgang Ketterle si Carl E. Wiemen in 1995 in experimentele pentru care au primit Premiul Nobel in fizica in 2001.


Experimentele arata faptul ca agregatele supraracite ale materiei – in experimente rubidiu si sodiu – se comporta ca UNDE NONLOCALE, PENETRaND PRIN TOT CONDENSATUL SI FORMaND PATTERN-URI DE INTERFERENTA (alte elemente incluzand hidrogenul, au fost gasite de asemenea a manifesta condensarea Bose-Einstein).
Acest proces are loc de asemenea in tesutul viu si justifica anumite aspecte ale coerentei nonlocale a organismului. Coerenta nonlocala din cadrul sistemelor vii sugereaza faptul ca ORGANISMUL CONSTITUIE UN SISTEM CUANTIC MACROSCOPIC.


Ansamblurile moleculare, chiar daca sunt vecine sau sunt la distanta, REZONEAZA iN FAZA: LI SE APLICA ACEEASI FUNCTIE DE UNDA.


Relatiile de faza determina daca forta purtata in aceste ansambluri este atractiva sau repulsiva. Reactiile mai rapizi si mai incete se acomodeaza ele insele in cadrul procesului de ansamblu, in care functiile de unda componente coincid.


Astfel corelatiile de raza lunga reies ca sunt NELINIARE, CVASI-INSTANTANEE, HETEROGENE PRECUM SI MULTIDIMENSIONALE.

Sistemele cuantice au proprietati remarcabile si foarte potrivite, in asemenea sisteme are loc un mod de transfer de informatie non-substantial (ce nu implica substanta) prin folosirea starilor "entangled” ca si canale de informatie cuantica (in acest context starile ,,entangled” sunt stari ale componentelor distantate non-interactive in mod clasic, ale sistemului, care nu pot fi justificate prin proprietatile individuale ale componentelor). in organism, reactiile moleculare in diferite puncte spatio-temporale indeplinesc functii individuale dar coordonarea functiilor este asigurata de catre coerenta cuantica.


Un sistem cuantic macroscopic difera esentialmente de unul clasic. Un sistem cuantic nu permite o determinare precisa a pozitiei si momentumului si a altor variabile care nu comunica, NU EXISTA NICI UN SCHIMB CONTINUU DE ENERGIE, ENTROPIE SI INFORMATIE, PARTILE IDENTICE NU AU O DETERMINARE INDIVIDUALA A DIVERSELOR ATRIBUTE ALE SISTEMULUI.


Sistemul cuantic permite pe de alta parte procese neclasice precum tunelarea printr-o bariera de potential, interferenta intre toate starile posibile, senzitivitatea la potentiale electromagnetice, stari "entangled” precum si fenomenul de teleportare.


Conform R.P. Bajpai, aceste procese confera capacitati deosebite unui sistem viu: comunicare sigura, cautare algoritmica (alg. Grover), factorizare rapida a numerelor mari (alg. Shor), simularea eficienta a altor sisteme cuantice, transfer prin canale fara pierdere de informatie, detectia de semnal sub nivelul de zgomot (Bajpai 2002).


Aceste procese sunt in mod curent investigate in noul camp de cercetare al biologiei cuantice si, asa cum sublinia Bajpai, cercetarile sunt extrem de incurajatoare pentru intelegerea fenomenului vietii.


Emerge o noua viziune integrata si unificata a sistemelor vii si nevii: o viziune cuantica a vietii si lumii.
Google


Articolele si materialele de pe acest site pot fi preluate si publicate pe alte site-uri dar numai cu specificarea sursei si adaugarea unui link catre www.esoterism.ro
 

  Acasa | Metafizica | Astrologie | Consultatii cu PLATA | Servicii | Plata | Diverse | Comunicari | Linkuri | Despre mine